Hírek

2017.08.16. 15:10

Nem zár be a Snétberger Zenei Tehetség Központ - Közösen keresik a megoldást a vitás helyzet rendezésére

FELSŐÖRS Nem zár be és tovább működik a felsőörsi a Snétberger Zenei Tehetség Központ, miközben jelentős összegű végrehajtást kezdeményeztek ellenük szellemi tulajdon jogosulatlan használata miatt.

Varga Róbert

A kormány jogi és anyagi segítséget nyújtana számukra, az egykori operatív igazgató, aki elindította a lavinát, egyelőre nem nyilatkozik.

Médiakereszttűzbe került néhány napja a Snétberger Zenei Tehetség Központ. A megjelent hírek, írások, információk szerint olyan nagy összegű (összesen 145 milliós, de ez hivatalosan nem megerősített szám és úgy tűnik, nem is pontos), sérelmi követeléssel, kártérítéssel, illetve végrehajtási határozattal kell megküzdeniük, amely után elvihetik az iskola zongoráit, hangszereit, technikai felszereléseit.

Ez pedig veszélyeztetné a tehetséges roma fiatalok zenei felkarolására létrehozott intézmény működését, megmaradását.

A kormányzat részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közölte: minden jogi és anyagi segítséget megadnak ahhoz, hogy ez ne következzen be.

Snétberger Ferenc, a központ névadó, alapító és művészeti igazgatója igazságtalannak érzi, ami velük történik. Ugyanakkor mindenkit biztosított arról, hogy kollégái, a minisztérium mellettük állnak és megoldják a helyzetet.

Nos, nézzük sorban, mi is történt, történik a Snétberger Zenei Tehetség Központ körül, ami felszínre hozta ezt a jó ideje már bírósági és jogi keretek között is zajló ügyet, amelyben természetesen minden fontos, az igazság kiderítésére, értelmezésére alkalmas kérdés és információ az apró részletekben rejlik.

Snétberger Ferenc gitárművész, a tehetségközpont névadó-alapítója lapunk kérdésére adott válaszában biztosít mindenkit arról, hogy az érintettekkel egyeztetnek és megoldják ezt a helyzetet. Háttérben a tehetségközpont épülete Fotó: archív / Szendi Péter

Az ügy egyik főszereplője Tromposch Julianna, aki operatív igazgatóként az iskola működtetéséért felelős cég, a Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaként dolgozott a mostani év elejéig.

Ekkor megváltak tőle, ő pedig nem sokkal ezután küldött egy számlát egykori munkaadójának, hogy az általa regisztráltatott szellemi terméket - a hátrányos helyzetű zeneileg tehetséges fiatalok, köztük a cigány nemzetiségűek tehetséggondozására létrehozott módszert - jogosulatlanul használja a cég és ezért ő kártérítést követel.

Mindemellett az elküldése miatt is jogi útra terelte szerződésének felmondását. S itt meg kell állnunk, mert a sajtó forrásai szerint a követelés szerint 85 millió forintos szellemi termék jogosulatlan használatáról van szó, s tartalmaz még 5 millió forintos sérelmi díjat, valamint 55 millió forintos kártérítési igényt az elbocsátás miatt. Ezek az összegek, jogcímek azonban információink szerint nem teljesen fedik a valóságot, nem pontosak. Egyes sajtóforrások úgy tudják, hogy eddig csupán az 55 milliós szerződésbontási összeg miatt fordult az iskola és az állami fenntartó bírósághoz, a fennmaradó 90 millió forintos tétel továbbra is jogerősen végrehajtható követelésként lóg az intézmény feje fölött.

Az iskolán keresztül kerestük a Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t, annak vezetőjét, hogy megtudjuk: valójában pontosan mekkora összegeket és milyen jogcímen követelnek tőlük, hol tartanak ezek az ügyek, de egyelőre még nem reagáltak. Pedig így talán kiderülne, valójában miként kerültek ilyen helyzetbe.

Természetesen ennek tisztázása miatt is megkerestük Tromposch Juliannát, aki egyelőre nem kíván nyilatkozni a folyamatban lévő ügyről. Főként azért sem, mert két eljárásról van szó és mindegyik tart még.

Ami a feltételezések szerint elindíthatta a végrehajtási folyamatot, az, hogy a cég számára küldött fizetési meghagyása ellen nem léptek fel időben. Állítólag a vezetők az utolsó pillanatban értesültek arról, s lejárt a rendelkezésükre álló 15 nap, amikor még tehettek volna ellene. A jogerőre emelkedés után pedig elindult az eljárás. A végrehajtó egyesek szerint arra hivatkozott, hogy az iskola jogosulatlanul használja Tromposch Julianna szellemi tulajdonát, aki kérte az őt ért kár megtérítését a cégtől.

Ennél a pontnál is érdemes időzni. A felsőörsi központot fenntartó Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonjogai 2015-óta az állami Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-hez tartoznak. A céginfón az olvasható: az Erzsébet Vagyonkezelő Korlátolt Felelősségű Társaság végelszámolás alatt áll, honlapjukat a kiírás szerint karbantartják. Kormányzati szándékként felmerült, hogy a Snétberger Alapítvány működteti tovább majd az iskolát. Ilyen nehezen követhető és átláthatatlan tulajdonosi viszonyok között zajlik a végrehajtási eljárás, amelynek a kulcsa és alapja az volt, hogy Tromposch Julianna még 2014 januárjában elment a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába és önkéntes műnyilvántartást kért egy szellemi termékre. Ennek a címe: „Módszer és eljárásleírás a szociális, a szociokulturális és oktatási szempontból hátrányos helyzetű, zeneileg tehetséges fiatalok, köztük a cigány nemzetiségűek tehetséggondozására."

Mit is takarhat ez? Ez is jogi kérdés. Az általunk megkérdezett szerzői jogi szakember szerint az ötezer forint ellenében önkéntes műnyilvántartásba vett mű tekintetében a nyilvántartásba vétel egy dátumot igazol csupán, ami a mű keletkezésének időpontja. A nyilvántartásba vétel semmilyen oltalmat nem biztosít, a nyilvántartásba vett művet megillető oltalom tekintetében a szerzői jogi törvény (1999. évi LXXVI. törvény) rendelkezései az irányadóak.

Az önkéntes műnyilvántartásba vett írásmű, mint egy alkotás és nem mint egy működési, eljárási módszer a tárgya a szerzői jognak. Vita esetén segít abban, hogy az alkotás szerzői műnek tekinthető-e, és a szerzői jogi védelem kit illet, vagy kit nem illet. A jogszabály szerint egy irodalmi, tudományos vagy művészeti alkotás akkor minősülhet szerzői műnek, ha a szerző(k) szellemi tevékenységéből fakadó, egyéni, eredeti jelleggel rendelkezik, rendelkeznek. Önkéntes műnyilvántartásba vétel során magát a művet senki sem olvassa el, senki sem tanulmányozza, a mű, mint írásmű tartozik a szerzői jog hatálya alá, a benne ismertetésre kerülő ötletek, elvek, elgondolások, eljárások, működési módszerek, matematikai műveletek (egy mű részeként sem) sem állhatnak szerzői jogi védelem alatt.

Tehát a fenti nyilvántartásba vételt ennek függvényében úgy is lehetne vizsgálni: valójában milyen védettséget is jelent vagy nem jelentett az és mire kötelez bárkit is egy egyszerű regisztrációra épülő műnyilvántartás, annak tartalma, amely csak azt igazolja, hogy az adott pillanatban létezett a mű.

A jelenleg Berlinben tartózkodó Snétberger Ferenc számos napvilágra került tényként kezelt információról, adatról nem tudott nyilatkozni. Lapunknak elküldött válaszában azt írta, amit MTI is kiadott kedden: „Ebben a projektben rengetegen segítettek nekünk, akár magánemberek, néha 1000 forintos átutalással, vállalatok, önkéntesek, támogatók, az állam, pontosabban az Emmi, korábban a Norvég FM, az Európai Unió, a Svájci Alap, a Nyílt Társadalom Intézet, a dán VELUX Alapítványok, a rendezvényeinken való megjelenéssel ezrek, a szülők, a gyerekek a tanárok, civil szervezetek, akik pénzt, hangszereket ajánlottak fel. Sajnos mindenkit nem tudunk felsorolni, de meg lehet tekinteni a weboldalunkon. És akkor ennyi áldozat mellett van, aki nyerészkedni akar olyan vagyonon és pénzen, ami nem az enyém, nem magánembereké, hanem csak és kizárólag a gyerekeké, a gyerekek miatt jött létre" - áll a levélben és a hírügynökségi nyilatkozatban, amelyben a gitárművész biztosít mindenkit arról, hogy az érintettekkel egyeztetnek és megoldják ezt a helyzetet.

Balog Zoltán ezt megerősítve kilátásba helyezte azt is, hogy büntetőfeljelentést tesznek ügyben. Minden jogi segítséget megadnak a központnak, s nem hagyják, hogy ez a módszer és a teljes oktatási infrastruktúra tönkremenjen.

Ez a helyzet jelenleg a Snétberger Zenei Tehetség Központ körül kialakult átláthatatlan lavinában. A tanulságok levonása mindenki számára adott. A jogi és bírósági útvesztők erdejében sem árt időzni, miközben az kijelenthető, az iskola nem szűnik meg és zenének sem lesz vége Felsőörsön.

NEM VOLT SEMMILYEN KÖVETELÉS

Az iskola társalapítója, Mészáros Zoltán jelenleg külföldön tartózkodik. Neki már nincs köze az ügyhöz, hiszen 2015 szeptemberében a tulajdonrészét átadta az állami Erzsébet Vagyonkezelő Kft.-nek. Ekkor nem volt semmilyen követelés a központtal szemben, amelyet akkor alaposan átvilágítottak. Az egyik portálon megjelent nyilatkozata szerint ezért is tartja megdöbbentőnek az esetet, jogilag megkérdőjelezhetőnek és arányt tévesztőnek gondolja az egykori alkalmazott követelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!