Hírek

2016.11.29. 19:20

Drasztikus áremelés lehet a megoldás a munkaerőhiányra?

Veszprém, Nagyvázsony - Harmincszázalékos áremeléssel fenyeget a pékszövetség, szerintük csak így tudnák kitermelni a béremelés fedezetét.

Piltman-Horváth Barbara

A munkaerőhiány a pékségeket is érinti. Egyre több pék dönt úgy, hogy inkább külföldön dolgozik, akár még azt is bevállalva, hogy nem a szakmájában foglalkoztatják, csak ne kelljen állandóan éjszaka dolgozni, és több bért kapjon.

A Magyar Hírlapnak a Magyar Pékszövetség elnöke azt nyilatkozta, a fogyasztóknak közel harmincszázalékos áremeléssel kell kalkulálniuk, hogy a sütőipari béremelést ki tudják gazdálkodni. Septe József szerint nem minden pékség emel árat, attól függ majd, ki mekkora bért adna az embereinek. A lap szerint a pékek átlagbére bruttó 160 ezer forint körül alakul, a külföldi munkavállalás miatt körülbelül háromezer ember hiányzik a szakmából. Az elnök a lapnak megjegyezte, ígéretet kapott arra, hogy 2018-ra 18-ról öt százalékra csökkenhet a kenyér általános forgalmi adója.

Puskás Lászlóné a nagyvázsonyi pékségben dolgozik. A teljes automatizálás kivitelezhetetlen Fotó: Pesthy Márton

György Balázs, a nagyvázsonyi Váradi és Társa Kft. ügyvezetője szerint nem kifejezetten a munkaerőhiánnyal van a probléma, inkább a munkakedv, a lelkesedés hagyott alább. A háromszoros külföldi munkabér kecsegtetőbb a munkavállaló számára. Ezzel itthon még nem tudunk versenyezni. - Alapvetően a fizikai kétkezi munka nem annyira szimpatikus, a sütőiparban pedig a teljes automatizálás kivitelezhetetlen.

A pékek munkája nem olyan, mint egy irodai asszisztensi munka, nem hétköznap reggel nyolc és délután négy között dolgoznak.

- A legtöbbször éjszaka dolgoznak, hogy reggel a boltok polcain a friss pékáru megtalálható legyen.

A vázsonyi pékség is küzd a munkaerőhiánnyal, ahogy általában mindenki. - Próbálunk magyar viszonylatban elfogadható béreket kialakítani, hogy ne gondolkozzanak a külföldi munkavállaláson. Örülnék, ha átmenne az áremelés, de emlékeim szerint eddig tíz százaléknál nagyobb drágítást egyszerre még nem tudtunk érvényesíteni. A fogyasztók egy 30 százalékos emelést szerintem nehezen tolerálnak, mivel az a kiskereskedelemben már csaknem 40 százalékot jelentene - mondta a tulajdonos. - Ahhoz, hogy emelni lehessen a kenyér árát, a minimálbérnek is emelkednie kell. A kormány által elfogadott béremelés abszolút helyes és támogatom. Ez egy körkörös folyamat. Ha én emelni szeretném a kenyér árát, ahhoz az emberek fizetését is emelni kell - véli György Balázs.

Az ügyvezető szerint ahhoz, hogy a kenyér megemelt árát ki tudják fizetni, több bért is kell adni az embereknek, ahhoz viszont nagyobb bevételt kell generálni, nagyobb bevételt viszont magasabb árral lehet elérni. Hogy ebből az ördögi körből mi a kiút, és hogy lehetne megszüntetni a munkaerőhiányt, vagy legalábbis csillapítani, az már a közgazdászok dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!