Hírek

2017.07.26. 17:40

Nem nyaralni jöttek a tópartra - Diákmunka a Balatonon

RÉVFÜLÖP - Míg néhányan jól megérdemelt nyaralásukat töltik a strandon, másoknak a Balaton-part főként a munkával egyenlő. Minden jéghideg üdítő, tiszta mosdó vagy biztonságos fürdőzés mögött ugyanis keményen dolgozó emberek állnak.

Mizsei Bernadett

Míg sokan jót nyaralnak a balatoni strandokon, addig másoknak a tópart főként a munkával egyenlő. Minden jéghideg üdítő, tiszta mosdó vagy biztonságos fürdőzés mögött keményen dolgozó emberek állnak.

A partot végigjárva főként fiatalokkal találkoztunk a strandokon. Koruk ellenére nem ez az első nyár, amit végigdolgoznak. Azt mesélték, kezdetben csak zsebpénzt gyűjtöttek, ma pedig már az egyetemi költségekre keresnek, szüleiket tehermentesítve ezzel.

Sokaknak jelent munkalehetőséget a nyári szezon a Balatonnál. A partot végigjárva főként fiatalokkal találkoztunk a strandokon. Koruk ellenére nem ez az első nyár, amit végigdolgoznak. Azt mesélték, kezdetben csak zsebpénzt gyűjtöttek, ma pedig már az egyetemi költségekre keresnek, szüleiket tehermentesítve ezzel.

Az ajkai Kiss Kata Pécsett egyetemista, még csupán 26 éves, de az idei már a tizedik nyara, amit felszolgálóként, munkával tölt a Balaton partján.

Pekárik Dávid az ötödik szezont tölti a Balatonnál, a tanulás költségeit szeretné fedezni a keresetével

- Az első két nyáron még középiskolás voltam, akkor a költőpénz miatt jöttem ide, de most azért dolgozom, hogy tudjam finanszírozni az egyetemi éveimet. Most másoddiplomázom pénzügy és számvitel szakon, ami már költségtérítéses, így nem csak a lakhatásra kell gyűjtenem. Próbálok önálló lenni, hogy minél kevesebbet kelljen otthonról kérni, nem szeretném terhelni a szüleimet - mondta el a Naplónak.

A 19 éves Horváth Renáta recepciósként dolgozik a kempingben

Kiss Kata egész nyárra ideköltözik a tóparti kempingbe, de nem panaszkodik, hiszen napközben is kapnak pihenőidőt, és szereti az éjszakai fürdőzéseket. - Persze a negyven fokban kínzó a placcon szaladgálni a teli tálcákkal, de már megszoktuk. A lakókocsiban is hamar meleg lesz reggel, ilyenkor jól jön a ventilátor - tette hozzá.

Hausel Márk szerette volna kipróbálni, milyen a szülőktől huzamosabb ideig távol lenni..

Kollégája, Pekárik Dávid szintén felszolgáló, ő az ötödik szezont tölti a Balatonnál, és szintén másoddiplomás, az angol bölcsész szakhoz szükséges költségeket próbálja fedezni a munkával. Szeret itt dolgozni, és azt mondja, a csodálatos balatoni környezetben pihenni is marad ideje. Mivel a szülei veszprémiek, gyakran meg tudják látogatni őt, így a család hiányával sem kell megküzdenie.

..Tóthné Kurucz Tímea ruhaboltjában dolgozik

A 19 éves Horváth Renáta viszont sokkal messzebbről, Pécsről érkezett a Balaton partjára. Még csak középiskolás, de két éve úgy döntött, nem szeretne kollégista lenni. A szabadságnak viszont - nem is alacsony - ára van. De ez őt nem riasztotta el, megkeresi az albérletre valót. - Recepciósként dolgozom a kempingben. Kicsit néha rossz, hogy legfeljebb este jutok le a vízhez, de mivel már a tavalyi nyaram is a munkáról szólt, számomra ez nem újdonság - mondta el Renáta.

Kocsis Olivér vízimentő szolgálatban tölti a nyarakat

A legkevesebb ideje talán Tóthné Kurucz Tímeának marad a fürdőzésre, aki saját ruhaboltjában áll egész nap, alig néhány méterre a víztől. - Májusban fürödtünk a Balatonban, és valószínűleg szeptemberben fogunk újra. Nekünk a nyár nem a napozásról és a pihenésről szól. Igyekszünk mindent megtenni a nyaralók kedvéért, ők helyettünk is jól érzik magukat - mesélte a bolttulajdonos. Hozzátette, nem könnyű elviselni a kánikulát, de ilyenkor sok vizet isznak, és bekapcsolják a ventilátorokat meg a mobil klímát.

Kiss Kata a tizedik nyarát dolgozza végig
Fotó: Mizsei Bernadett

Hausel Márk a Duna-kanyar szívéből, Vácról utazott a Balatonra egy diákmunka-szövetkezet segítségével, portásként dolgozik. - Nem ez az első nyaram, amit végigdolgozom, de ilyen messzire még nem jöttem el. Most szerettem volna kipróbálni, milyen a szülőktől huzamosabb ideig távol lenni - mesélte a fiatal fiú. Általában délután háromkor végez a munkával, és a nap hátralévő részét úszással, pihenéssel töltheti. Azt mondja, a legjobb érzés az, hogy egész nyáron közvetlenül a Balaton mellett él.

Természetesen ott vannak a nyaralók mellett azok is, akik nem a tejszínhabos kávéjukról meg a sajtos-tejfölös lángosukról, hanem a biztonságukról gondoskodnak. A testnevelő tanár Kocsis Olivér 2014-ben végezte el a vízimentő-tanfolyamot Egerben, azóta a Balaton partján tölti szolgálatban a nyarakat. - Remek emberek a vízimentő társaim, szeretek itt lenni, fantasztikus közösség alakult ki.

Munka előtt és után mi is tudunk úszni egy nagyot, így részesei lehetünk a víz nyújtotta csodának - mondta el a Naplónak Olivér. A vízimentőt nem zavarja, hogy miközben ő egész nap feszült figyelemmel őrzi a strandolók biztonságát, mindenki fürdőzik a hűs hullámok között. Mint mondta, neki az is jó érzés, hogy a parton töltheti a napját, és hogy érzi: a nyaralókat megnyugtatja jelenlétük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!