Hírek

2015.11.05. 15:58

Nem mindennapi közösségi ház - Rangos építészeti díjra jelölték a nemesgörzsönyi kultúrcsűrt

Nemesgörzsöny - A Média Építészeti Díjának közönségdíjára jelölték a nemesgörzsönyi kultúrcsűrt. Noha az épület végül nem nyerte el a díjat, a jelölés önmagában is nagy jelentőséggel bír.

Polgár Bettina

Csécsei Ákos, a kultúrcsűr tervezője 15 éve tevékenykedik építészként. Szakmai felkészültségét alkalma nyílt már Angliában és Spanyolországban is kipróbálnia, ahol tapasztalatokat szerzett, megismerkedett a nemzetközi trendekkel. Mint mondta, a nemesgörzsönyi kultúrcsűr tervezésénél a népi hagyományokat idéző megjelenést és anyaghasználatot követték, emellett azonban egy olyan 21. századi, európai megjelenést céloztak meg, ami a kontinensen bárhol megállja a helyét.

– Többet akartunk egy egyszerű faluház létrehozásánál: olyan építészeti jelentőséget szerettünk volna adni ennek a térségnek, ami a későbbiekben hívószó lehet. A kultúrcsűrnél a régi pajták és gazdasági épületek tömegformálását, anyaghasználatát vettük alapul. Emellett szem előtt tartottuk: alkalmasnak kell lennie nagyobb összejövetelek, konferenciák, ünnepségek lebonyolítására, 100–150 ember befogadására is. Az volt a célunk, hogy egy olyan multifunkcionális épületegység jöjjön létre, ami többféle rendezvénynek is otthont adhat. Az első, valamint a középső épületrész mindennapos használatot szolgál, előbbit egy közel százéves kocsma elbontását követően, annak megerősített alapja és beépítési vonala megtartásával hoztuk létre. A középső egység átépítésen és felújításon is átesett, de amit lehetett, azt megtartottunk – tudtuk meg az építésztől.

A népi hagyományokat idézi, ugyanakkor a modern kor kihívásainak is maradéktalanul megfelel a nemesgörzsönyi kultúrcsűr (fotó: Frikker Zsolt)

Csécsei Ákos kiemelte: 2014 őszén adták át ezt az épületet, azóta egy nemzetközi építészeti folyóirat, továbbá egy svéd szakmai folyóirat is felfigyelt rá.

– A Média Építészeti Díjának közönségdíjára több síkon történt a kiválasztás, a döntéshozatalban pedig nemzetközi zsűri is részt vett. Noha a díjat nem nyertük el, számomra már az is nagy élménnyel szolgált, hogy láthatóvá vált: a kortárs magyar építészet kiválogatott tervei megfelelnek az európai színvonalnak. A legfontosabb célnak azonban azt tartom, hogy ezt az épületet tartalommal is gazdagítsuk – mutatott rá a kultúrcsűr tervezője.

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, Nemesgörzsöny egykori polgármestere a Naplónak nyilatkozva kifejtette: egy kis falu életében mindenképpen nagy jelentőséggel bír, ha egy romos épületből építészeti értéket tudnak előállítani.

– Polgármesterként nagyon sok időt és energiát fektettem abba, hogy ez a projekt elindulhasson, ugyanis mindig a források megszerzése a legnehezebb. Csécsei Ákos tökéletesen megértette, hogy egy olyan épületet szeretnénk, ami illeszkedik a településképbe, ami kicsit visszautal a gyökereinkre, ugyanakkor funkcionalitását tekintve a 21. századot idézi. Ebből az építész egy kiváló egyveleget hozott létre, valamint a helyi kivitelező is remek munkát végzett. A továbbiakban pedig a település lakóin a sor, hogy az épületet élettel töltsék meg – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!