Hírek

2015.09.02. 15:34

Nem lehet pihenni napközben a jutaspusztai MÉH-telep miatt?

Veszprém - Elviselhetetlennek tartja a jutaspusztai MÉH-telep működésével járó zajt olvasónk. A telepvezető állítja, ahogyan a tavalyi méréskor, úgy most is határértéken belüli a zaj.

Marton Attila

A teherautók zaja mellett hatalmas robajjal jár az is, amikor a különféle papír- és fémhulladékot lepakolják, ilyenkor a konténer óriási dübörgéssel érkezik a földre úgy, hogy szinte az egész ház beleremeg, panaszolja Titzl Ferencné, aki a legközelebb lakik a telep bejáratához. Az elmúlt években az önkormányzat és az illetékes hatóság felé, valamint a telepvezetőnek is jelezte, hogy zavaró a MÉH-telepről érkező zaj, ám úgy érzi, bárhova fordul, nem kap segítséget. Bár a zaj napközben hallható, ám szerinte így is bosszantó, például annak, aki éjszakai műszakban dolgozik, és nappal szeretne aludni. Szerinte akkor javulna a helyzet, ha a jelenlegi helyett egy jobb minőségű zajvédő falat építenének, vagy áthelyeznék a telep bejáratát.

Titzl Ferencné szerint elviselhetetlen a teherautók és a konténerek lerakodása okozta zaj (Fotó: Penovác Károly)

Az utca egyik oldala lakóövezet, a másik oldala gazdasági-ipari övezet, ez nagyon szerencsétlen helyzet. A telep működése, a teherautók közlekedése és a vaskonténerek lerakása zajjal jár, a törvényi előírások pedig megkövetelik a betonozott alapot a telepen, mondta Csaba Egon, a MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt. veszprémi telepvezetője. Az elmúlt években több, a lakók számára kedvező változást léptettek életbe: reggel hat óra helyett hétkor kezdődik a munka, valamint egy vasfeldolgozáshoz használt eszköz működését megszüntették, emellett a teherautók ma már nem várakozhatnak az utcán. A telepvezető kiemelte, a székesfehérvári telepen pusztító júniusi tűz után csaknem két hónapon át a szokásos mennyiség dupláját, mintegy 550-600 tonna papírhulladékot dolgoztak fel Veszprémben. Az olvasónk által felvetett megoldási javaslatokról a telepvezető azt mondta, a zajvédőfal magasságát műszaki okokból, szélességét pedig a bejárat miatt fizikailag sem lehet tovább növelni, utóbbi áthelyezése pedig jelentős költségekkel is járna.

A MÉH-telep miatt 2011-ben érkezett bejelentés a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez (idén áprilistól már a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi főosztálya az illetékes). Az akkor elvégzett mérés határérték feletti zajkibocsátást mutatott, ám a zajvédőfal telepítése és több berendezés zajszigetelése, áttelepítése után már a határérték alatt volt a zaj mértéke, ahogyan a legutóbbi, tavaly júniusi vizsgálatkor is, közölte érdeklődésünkre a Fejér Megyei Kormányhivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!