Hírek

2017.06.14. 16:00

Ajánlatos komolyan venni a leégést, mert nagy kárt okozhat

Június érkeztével egyre több szó esik a napozáshoz kötődő aranyszabályokról, mégis sokan csak legyintenek a sokszor súlyos kockázatokkal járó napégésre.

Marton Attila

Kevesen tudják például, mi a különbség napozószer és fényvédő krém között, s mire érdemes odafigyelni, ha már megtörtént a baj. Treiber Amália, az ajkai Magyar Imre Kórház bőrgyógyásza hangsúlyozta, vegyük komolyan a figyelmeztetéseket és a napsugárzás veszélyeit.

- Az erős UV-sugárzás ellen védenünk kell a bőrt. Napközben tizenegy és dél-után három óra között a legerősebbek a káros sugarak, amelyek rövid távon bőrpírt, napégést okozhatnak, évek alatt pedig komoly betegségekhez vezethetnek, ezért ebben az időszakban kerülni kell a napozást - figyelmeztet Treiber Amália bőrgyógyász. Míg az UV-A-sugarak a nap-égésért felelősek, addig az UV-B-sugarak nemcsak a bőrfelületet, hanem annak mélyebb rétegeit is elérik, és a sejtmagban okoznak károsodást, amely idővel bőrrák - basalioma, melanóma - ki-alakulásához vezet.

A bőrgyógyász arról is beszélt, a naptejek kapcsán meg kell különböztetni a fényvédő krémeket és a napozószereket: míg előbbiek egyfajta kémiai-fizikai szűrőként funkcionálnak és megvédenek attól, hogy a káros sugarak behatoljanak a bőrbe, addig utóbbiak fokozzák a napfény hatását. Treiber Amália azt tanácsolja, nyaralás előtt fokozatosan szoktassuk a bőrünket a naphoz, hogy elkerüljük a napégést, a napozásnál tartsuk be a fenti szabályokat.

- Mivel a bőrszerkezet és annak pH-értéke eltérő egyes testtájakon, az érzékenyebb részek, például az arc, a szemkörnyék, a dekoltázs és az ajkak külön figyelmet igényelnek napfürdőzés alatt és után is - emelte ki Hermann Orsolya veszprémi kozmetikus. Hogy miként reagál a napfényre, azt a bőr fénytűrő képessége mellett annak víztartalma és a zsírosodásra való hajlama is befolyásolja. A vízhiányos, dehidratált bőr hamarabb leég, ilyen esetben fokozottabb óvatosságra van szükség. A napfénynek számos jótékony tulajdonsága mellett öregítő hatása is van, leégés után pedig sok esetben pigmentfoltok maradhatnak a bőrön.

- Fontos, hogy nyáron mindig fényvédővel ellátott hidratáló krémet használjunk az arcunkra. A tengerparti nyaralás alatt kiemelten fontos a fényvédők használata, hiszen a sós víz szárítja a bőrt. Ezeket napozás előtt, 30-35 perccel korábban kenjük fel, és 2-2,5 óránként kenjük újra. Az erős sminket ajánlott kerülni napozáskor, mert könnyen beleéghet a bőrbe, ráncosodást, foltosodást okozva, ezért napozás
előtt távolítsuk el és tisztítsuk meg az arcbőrt, legfeljebb vízálló szempillaspirált ajánlott használni. Az arc védelmére speciális, könnyű tex- túrájú napvédő szerek állnak rendelkezésünkre, érdemes ezek közül válogatni.

- Ha már megtörtént a baj, több hatásos házi praktika is megnyugvást jelenthet a bőrfelszín számára, ilyen például az aloe vera növény leveléből kinyerhetőt ragacsos, géles anyag, mely sok mindenre nyújt megoldást (napégés, rovarcsípés, pattanás, kiütés).
A kamillateás filter szintén nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a leégett arcra alkalmazható még néhány szelet hideg uborka is, mely nemcsak hűti, de táplálja is a bőrt. Amikor a nap megégeti a bőrünket, ki is szárítja azt. Ezért fontos, hogy amíg napégés után re-generálódunk, bőséges vizet fogyasszunk, hogy a szervezet pótolni tudja az elvesztett készleteit - tette hozzá a kozmetikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!