Hírek

2016.02.04. 13:57

Nem kopogtatnak többé a vízóra-leolvasók

Megyénk több településén is rádiójelet sugárzó fogyasztásmérő vízórát használ a Bakonykarszt Zrt. Az érintett területeken nem kopogtatnak már a leolvasók, csak az adatokat begyűjtő mini-számítógéppel a kézben végigsétálnak az utcákon – mondja Fazekas Csaba, a Bakonykarszt gazdasági igazgatója, majd mutatja is a szerkezetet.

Szabó Péter Dániel

Első látásra ugyanúgy fest, mint egy hagyományos vízóra, ám a tetejére egy műanyag borítású rádiós jeladót lehet felpattintani. – Ez olvassa ki a fogyasztási adatokat a rendszerből, s négy-öt másodpercenként továbbítja az aktuális állapotot rádiójelek formájában. Ezt tudjuk fogni, ha egy erre alkalmas pda-val a kézben a közelben járunk – teszi hozzá Kramarics Miklós csoportvezető, aki munkatársaival a rádiós vízmérők beszerelését és karbantartását végzi.

Fazekas Csaba gazdasági igazgató mutatja a rádiós jeladóval ellátott vízórát
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Bakonykarszt szolgáltatási területén hat évvel ezelőtt jelentek meg az első rádiós vízmérők, mára közel 9000 háztartásban használnak ilyet, azaz a fogyasztók 10 százalékánál telepített rádiós vízmérőt társaság. – Szentkirályszabadján, Bándon, Hárskúton vagy épp Herenden is többségében ilyen módszerrel történik a vízmérők leolvasása a családi házaknál. A gyorsabb leolvasás mellett további előny, hogy jelzi például, ha vízszivárgást észlel a rendszerben – mondja Fazekas Csaba, aki kérdésünkre megjegyzi, egy ilyen berendezés ára háromszorosa a hagyományos vízmérőének, azaz közel 20 ezer forint. Épp ez a legfőbb gátja szélesebb körű elterjedésének, hiszen a Bakonykarszt teljes szolgáltatási területén több száz millió forintba kerülne csak a vízmérők cseréje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!