Hírek

2016.08.26. 14:35

A legkisebb sikert is megbecsüli Komenda József főtörzszászlós

Zirc - Kudarcok nem voltak a pályámon, nehézségek adódtak, melyeket megfelelően kezelni kellett. Túl kellett rajtuk lépni, mert várt a következő kihívás, amit meg kellett oldani a legjobb tudásom szerint - ezt mondta a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült Komenda József főtörzszászlós, a Zirci Rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka.

Kovács Erika

Az Áder János államfőtől kapott augusztus huszadikai kitüntetést érintő laudációban elhangzott, Zirc közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és bűnügyi eredményességét szolgáló példaértékű vezetői tevékenysége elismeréseként vehette át a rangos elismerést. A kérdésre, hogy Komenda József mire gondolt a kitüntetés átvételekor, elmondja, amikor az érdemkeresztet megkapta, a családjára gondolt, mert szerinte a rendőri hivatás elszenvedői ők, akik minden körülmények között a biztos hátországot jelentik. - Nagyon sok lemondással jár ugyanis a hozzátartozóknak, ha valaki a családban rendőr. Számos hétvégén, családi összejövetelen a munkám miatt nem vehettem részt - vallja. - Aztán a kollégák is eszembe jutottak, akiktől tanultam, és azokra is gondoltam, akikre felnézek, mert mindig és minden helyzetben sokat tud tanulni az ember - idézte fel az ünnepi pillanatokat Komenda József főtörzszászlós. Hozzáteszi, az említettek valamennyien jelen vannak az érdemkereszt kitüntetésében.

Komenda Józsefnek a parancsnoka kezdetben azt mondta: Szolgálj becsülettel, a legjobb tudásod szerint! Ma is ezt követi
Fotó: Penovác Károly

A Zirci Rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka 1992. november elseje óta rendőr, kezdettől fogva a Zirci Rendőrőrsön teljesített szolgálatot járőr, járőrvezető majd szolgálatirányító parancsnok beosztásban. - Bár voltak lehetőségek, soha nem akartam más helyre, más beosztásba kerülni, hű maradtam a városhoz - fogalmaz. A kérdésre, miszerint melyek voltak a legemlékezetesebb ügyei azt mondta, erre nagyon nehéz válaszolni, mert az elmúlt 24 évben nagyon sok ilyen ügye adódott. - Pályám elején történt, amikor több kilométert futottam egy betörő után a Cuha-völgyben a frissen leesett hóban a nyomokat követve, és a betörőt egy farakás mögött találtam meg elbújva - idézi fel, majd hozzáteszi, emlékezetes volt a porvai eset is, amikor egy férfi a kocsmában elzárkózott és a saját testén ejtett vágott sebeket. Őt végül egy csellel sikerült ártalmatlanná tenni. Aztán egy kislány télen hóesésben eltévedt, a vasút mellett elesett. Őt a hátamon vittem ki a mentő gépkocsihoz, aztán egy éjszakai társasházi tűzesetet én vettem észre, a mentési munkálatokat megkezdtem, a társasház lakóit felébresztettem, ezért az esetért akkor Bátorság Érdemjelet kaptam - sorolja.

Komenda József utal arra is, hogy kudarcok nem érték, és úgy fogalmaz, nehézségek voltak az életében, melyeket a lehető legjobban kezelni kellett, amiken túl kellett lépni, majd nekiállt a következő kihívás megoldásának a legjobb tudása szerint. - A pályám elején a parancsnokom egyszer azt mondta Szolgálj becsülettel, a legjobb tudásod szerint! , ma is ezt követem. A célom, hogy továbbra is becsülettel, a legjobb tudásom szerint végezzem a munkámat az adott körülmények között. Vallom, a legkisebb sikert is meg kell becsülni, néha elég egy köszönöm az embernek - jegyzi meg.

Passziójáról kifejti, kevés szabadidejében rendszeresen sportol, leginkább a hosszútáv-, illetve a terepfutást űzi, mert az feltölti és kikapcsolja. Néha egy-egy versenyen is részt vesz több-kevesebb sikerrel. - Nem kell mindig győztesnek lenni! Ha az ember küzd, eredményt ér el, tisztességgel dolgozik, ez önmagában is nagy sikert jelent - állítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!