Hírek

2015.11.17. 14:34

Nem kell a halászat! A nagy meleg ellenére alacsony volt az elhullás

Megyei körkép – Miközben továbbra is tartja magát olyan vélemény, hogy a busát ki kell halászni a Balatonból, a tó köszöni szépen, jól van, idén rekordalacsony volt a természetes elhullás is.

Tremmer Tamás

Vissza kellene állítani a busa ökológiai halászatát, hangzott el az 57. tihanyi hidrobiológus-napokon a közelmúltban. Vitál Zoltán, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos segédmunkatársa egy nagyobb kutatócsoport munkája alapján beszélt a busaállomány múltjáról és jövőjéről. Hangsúlyozta, korábban egyértelműnek tűnt, hogy a busa nem szaporodik a Balatonban, de mára kiderült, bizonyos időközönként a tó is alkalmas lehet a busák szaporodására, de erre eddig nem találtak közvetlen bizonyítékot.  Kollégája, Tóth Viktor, az intézet tudományos főmunkatársa arra figyelmeztetett: bár egyelőre nem pusztul a busa, de ha ez bekövetkezik, akkor az igen „látványos” lesz.

Mindketten úgy vélték, az általuk vizsgált egyedek közül egy sem származhatott a legutolsó, 1983-as hivatalos telepítésből. A busaállomány utánpótlásának jelentős része a vízgyűjtőn lévő halastavakból érkezhet, ahová még most is telepítenek busákat.

A halászok által kifogott busaegyedek zöme 1983 után került a Balatonba
Fotó: Tremmer Tamás


Ki kell-e halászni a busát a tóból? – kérdeztük az elhangzottak apropóján a tavat kezelő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját. Szári Zsolt szerint addig nem lehet korrekt választ adni a kérdésre, amíg nem tudjuk pontosan, mekkora is a busa állománya a Balatonban. Évekkel ezelőtt tízezer tonnával riogattak, ma ezt 1500 tonnára becsülik, pedig amíg halásztak, éves átlagban mindössze 130 tonna körül fogtak.

Azt ők is látják, hogy az általuk korábban kifogott busaegyedek 1983 után kerülhettek a víztérbe. De hogyan? Szaporodással? Erre sem tudják a pontos választ. Szerinte is a halak a Balaton körüli tógazdaságokból szöktek ki.

A vezérigazgató elmondta, mivel a tavon nem lehet halászni, megpróbálkoztak a felúszó busaállomány szelektív, Balaton vízterén kívüli megfogásával, több-kevesebb sikerrel. Arra is tesznek javaslatot, hogy a busaivadék beszökését akár törvényi szabályozással is megakadályozzák. Ha ezeket sikerül elérni, a létező állomány fokozatosan kihal a tóból.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba. Ezzel összefüggésben december 5-én a balatoni halászat felfüggesztését jelentette be a miniszter. Volt, aki úgy vélte, a halászat megszűnésével nagyobb halpusztulás várható a Balatonon. Két év telt el a törvény hatálybalépése óta, de nem igazolódtak a félelmek, szögezte le Szári Zsolt. Mi több, az idei rekkenő meleg nyár és a 28 fokos balatoni vízhőmérséklet ellenére rekordalacsony mértékű volt a természetes elhullás a tavon.

Jelezte azt is, hogy a halászat megszüntetésével a társaság megszabadult a veszteségforrástól, a busahalászat ugyanis évi mínusz 70 millió forintot „termelt”. A horgásztársadalommal a legfőbb konfliktusforrást szintén sikerült kiiktatni ezzel. A horgászok bizalmának növekedése a jobban fogyó horgászjegyekben ugyancsak lemérhető. Megnőtt a lehetősége a balatoni horgászturizmus fejlesztésének is.

A törvény a Balatonon jól vizsgázott, 2016-tól már mindennemű természetes vízfelületen beszüntetik a kereskedelmi célú halászatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!