Hírek

2015.05.04. 06:24

Nem félnek az érettségitől

Nem tartanak a magyar nyelv és irodalom érettségitől a Thuri György Gimnázium diákjai, persze azért az egészséges vizsgadrukk dolgozik a fiatalokban.

Szabó Péter Dániel

Csokoládé és energiaital. Ez volt a két legnépszerűbb doppingszer hétfőn reggel a várpalotai gimnáziumban, ahol hat csoportban összesen 52 diák kezdte meg a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgát.

Bartal Laura és Neubauer Martin az érettségi előtt a Thuri gimnázium aulájában (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Tényleg sokat készültem az érettségire, még tegnap is jártam különórán, hogy minden rendben menjen a vizsgán. A matematikától egyébként jobban tartok, inkább humán beállítottságú vagyok, így a magyar könnyebben megy – mondta el a Naplónak az érettségi előtt Bartal Laura, végzős thuris diák, aki úgy tervezi, a sikeres érettségi után tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen folytatja.

Saját bevallása szerint az egészséges vizsgadrukk dolgozott hétfőn reggel Neubauer Martinban. A Thuri gimnázium végzős nebulója elmondta, úgy érzi becsülettel felkészült az érettségire, ám a tanulást azért nem vitte túlzásba, másra is maradt idő az elmúlt hónapokban.

Sipos Ádám, a várpalotai Thuri György Gimnázium végzős diákja a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga előtt. Mögötte évfolyamtársa, Sólyom Roxána készül a feladatokra, amelyek a szakemberek szerint érdekesek, igényesek, ám a verselemzés kivételével kissé nehezek voltak Fotó: Szabó Péter Dániel

- Az órákon is sokat foglalkoztunk az anyaggal, így bízom a jó eredményben, noha inkább a reál tárgyak állnak közelebb hozzám – jegyezte meg Martin, aki a Pannon Egyetemen vagy a Rendőrtiszti Főiskolán tanulna tovább.


A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődtek az idei érettségik.

Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetőjét kapták a diákok az idei középszintű magyar érettségin első feladatként. A két és fél oldalas mű szövegértésére összesen hatvan perc állt a vizsgázók rendelkezésére.

A középszintű magyar érettségin a diákoknak aztán egy Seneca-idézet alapján kellett érvelniük az időhöz való viszonyról, másik lehetőségként Bodor Ádám Állatkert című novelláját elemezték, vagy választhatták az összehasonlító elemzést is, amelyben Tóth Árpád Elégia egy rekettyebokorhoz és Jékely Zoltán Az ég játékai című verse szerepelt.

Kedden matek, szerdán történelem, csütörtökön angol, pénteken pedig a német vizsgákkal folytatódik az érettségi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!