Hírek

2015.10.12. 16:29

Ahol a legjobban fáj: Veszprém megyében is gondot jelent a fogorvoshiány

Veszprém megyében több helyen vannak betöltetlen fogorvosi körzetek, de ahol éppen van elég orvos, a helyettesítés ott is gondot jelent.

Munkatársainktól

Sümegen hosszú időn át hiány volt fogorvosból, nehezen oldotta meg a problémát a város. Október elejétől dolgozik új fogorvos a kettes számú körzetben. Jova Zoltán december elejétől át is veszi a praxist.

Ajkán mind a hat körzetében dolgozik jelenleg fogorvos, ám a megyei mintához hasonlóan szükség lenne szakemberekre a fogászati alapellátás későbbi zavartalan biztosításához. Az orvosok rendkívül leterheltek, egy szakemberre átlagosan ötezer páciens jut. A betegek magas száma miatt már most is nehéz megoldani a helyettesítést. További nehézséget jelenthet néhány éven belül az is, hogy nincsenek pályakezdő, fiatal fogorvosok a környéken tájékoztatta a Naplót Bálint Attiláné, a helyi szociális iroda vezetője. Devecserben két orvosnak is lenne állás, ám lassan tizenöt éve egy fogorvos látja el a városban az összes körzetet.



Samu Éva rezidens fogorvos

Fotó: Penovác Károly

A sürgősségi ellátás mindig elsőbbséget élvez, azonnali segítséget igényel, ám az orvoshiány következtében a kisebb panaszokkal akár két hetet is várniuk kell a pácienseknek a kezelésre. A szakemberhiányt a település egyre inkább megérzi, szükség lenne még egy orvosra a betegek ellátásához - tudtuk meg Scholz Alíztól, a devecseri szakrendelő koordinátorától.

Zirc szerencsés helyzetben van, mivel a városban nincs fogorvoshiány. Bereczkiné Papp Krisztina, a Zirci Közös Önkormányzati Hivatal igazgatási osztályvezetője elmondta, három körzetben három fogorvos látja el a lakosokat. A fogszabályzás terén van az alapellátásban hiány, mivel az a megyei rendelőhöz tartozik.

Várpalotán jól működik a fogászati alapellátás, nincs orvoshiány településen. Hat körzetben látják el az érintetteket, közölte kérdésünkre Németh-Kovács Anita, a várpalotai polgármesteri hivatal sajtóreferense. A rendelés hat körzetben, de összesen három szakrendelőben történik.

Pápán a fogorvosi ellátás az Egészségügyi Alapellátási Intézet feladatkörébe tartozik. Az alapellátásban országos szinten tapasztalható fogorvoshiány Pápát nem érinti súlyosan: mint azt Benecz Ritától, a helyi önkormányzat emberi erőforrás osztályának vezetőjétől megtudtuk, a városban hat fogorvosi körzet van, és ebből mindössze egy tartósan betöltetlen ugyanakkor helyettesítéssel az ebbe a körzetbe tartozó betegeket is ellátják. Emellett a pápai Gróf Esterházy Kórház a fogszabályozást mint szakellátást, valamint a fogászati röntgent mint diagnosztikus hátteret biztosítja az ehhez szükséges szakorvosi, szakdolgozói létszámmal együtt - tájékoztatta a Naplót Vörös Ibolya kórházigazgató.

Döbrönte József pápai fogorvos egy lyukas fogat tesz rendbe
Fotó: Polgár Tibor

Lényegében nem változott a fogorvosi alapellátásban dolgozók száma a megyében, közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal. A megyében és Veszprémben nincs fogorvoshiány, középtávon azonban előfordulhat, hogy egy-egy praxis betöltetlen marad, mondta Pozsgay Katalin, szakfelügyelő főorvos. Hozzátette, a fogorvosok átlagéletkora nő, sokan a nyugdíjkorhatárt közelítik, és várhatóan nem lép a pályára annyi fiatal, ahányan kikerülnek az alapellátásból. A szakember felhívta a figyelmet, elsősorban a kisebb településeken okozhat gondot a fogorvoshiány, néhány északkelet-magyarországi megyében pedig már ma is több betöltetlen praxis van. Veszprémben tizennégy felnőtt és három gyermekfogorvosi körzet működik, ezek a város ellátási szükségletét fedezik, jegyezte meg a főorvos, aki arról is beszélt, a hazai fogorvosképzés kiváló, továbbra is sokan választják ezt a pályát, a diploma megszerzése után azonban a fiatalok közül sokan külföldön helyezkednek el, vagy magánpraxist hoznak létre itthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!