Hírek

2017.07.04. 19:35

Nehéz sorsú gyermekeknél az államfő felesége

Herczegh Anita tegnap a zánkai Erzsébet-táborba utazott, hogy találkozzon a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonainak itt nyaraló lakóival.

Mizsei Bernadett

A köztársasági elnök felesége szerint a tudást és a törődést megkapják a kicsik az erdélyi intézményekben, de éppen a felhőtlen nyaralás hiányzik kihívásokkal teli életükből. Nem először járt Zánkán Herczegh Anita, hiszen több éves kapcsolatot ápol Böjte Csabával, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetőjével, és a szervezet által fenntartott intézmények lakóval. Többeknek keresztanyja is Áder János felesége.

- Sok évvel ezelőtt egy négynapos körutat tettem Csaba testvérrel Erdélyben, körülbelül egy tucat otthonba ellátogattunk. Éppen akkor hoztak be az egyik intézménybe egy testvérpárt, ők lettek az én tiszteletbeli keresztgyermekeim, akiket máig támogatunk. Sőt, miután később kiderült, hogy a kisebbik nincs is megkeresztelve, ténylegesen is én lehettem a keresztanyja - mondta el a helyszínen Herczegh Anita. Áder János köztársasági elnök felesége évente többször meglátogatja a kicsiket, így sokan közülük már régi ismerősként köszöntik.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a gyergyószentmiklósi gyermekekkel indul sárkányhajózni a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborban Fotó: Mizsei Bernadett

- A zánkai Erzsébet-táborban is mindig meglátogatom őket. Idén szerencsére az időjárás is kedvező, többször fürödtek már a Balatonban, ami az egyik legnagyobb élmény számukra. Kézműves foglalkozásokon is részt vesznek, de az talán máshol is megoldható, a Balatonban fürdeni viszont egészen egyedi élmény - mondta el az államfő felesége. Hozzátette, a kicsiknek szép életük van az alapítvány otthonaiban, nem is mindegyikük árva, de borzasztó nehéz körülmények között éltek. - Nagyon sok szeretetet, odafigyelést kapnak az otthonokban, ahol az életre nevelik őket. Megtanítják nekik, hogyan lássák el magukat, hogyan gondozzák a háziállatokat, hogyan kell kertet művelni, sajtot készíteni, kalácsot vagy kenyeret sütni. Ami mégis hiányzik nekik, az éppen egy ilyen boldog nyaralás, egy hét felszabadult élmény, amikor csak a játék van. Talán erre van a legnagyobb szükségük - fogalmazott Herczegh Anita.

Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, melynek megvalósításáért az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel. A kormány 26 milliárd forintos támogatásából a zánkai és a Fonyódligeti Erzsébet-táborban minden meglévő épületet felújítanak, illetve új szálláshelyeket építenek, hogy az ide érkező kicsik érezhessék: itt minden róluk, az ő kényelmükről és biztonságukról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!