Hírek

2016.09.14. 20:10

Néhány napig még tüsszögni fognak a parlagfűre allergiások

A napokban ugyan lezárult a parlagfűszezon csúcsidőszaka, ám a gyomnövény pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas.

Marton Attila

A parlagfű pollenkoncentrációja már országszerte csökken, az elkövetkező napokban még várhatóan továbbra is a magas, sőt helyenként még a nagyon magas szintet is elérheti, közölte szerdán az Országos Közegészségügyi Központ. A szervezet honlapján található adatok szerint Veszprémben az elmúlt másfél hétben minden nap elérte a nagyon magas szintet a növény pollenterhelése, ami azt jelenti, hogy minden allergiásnál heves tüneteket okozhatott a parlagfű virágpora.

Az üröm, a kenderfélék és az útifű intenzitása a napokban már alacsony volt, a libatop- és csalánféléké közepes, a pázsitfűféléké magas, míg a gombáké a nagyon magas szintet érte el. A hétvégéig tartó meleg időjárás miatt azonban az allergiások továbbra is súlyos tünetekkel számolhatnak. A kormányhivatal korábbi tájékoztatása szerint a megye keleti területei a leginkább fertőzöttek parlagfűvel.

A parlagfű pollen országos napi átlagkoncentrációjának alakulása 2015-ben és 2016-ban. (A 2016. évi grafikon még nem validált, részleges adatsor alapján készült). Jól érzékelhető a növekedés

A szakemberek még azt ajánlják, a növényre allergiások folytassák az orvosuk által ajánlott kezeléseket, mert a megfelelő gyógykezelés nélkül nem enyhülnek a tünetek. A parlagfű pollenje elsősorban az allergiás betegeknél és a gyomnövényre érzékenyeknél szemviszketést, könnyezést, orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást, tüsszögést okozhat.

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira a kormányhivatalok növény- és talajvédelmi osztálya szabhat ki büntetést. A bírság összege 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet. A NÉBIH rendszerén keresztül a pollenszezon végéig, vagyis októberig bárki bejelentheti az általa észlelt, parlagfűvel szennyezett területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!