Hírek

2016.05.04. 14:37

Négyszázötvenmillió forint a tét Balatonfűzfőn? - Vita a turisztikai egyesület és az önkormányzat között

Balatonfűzfő - Közel félmilliárd forint visszafizetési kötelezettsége is lehet a városnak, ha nem köt rövidesen megállapodást egymással az önkormányzat és a turisztikai egyesület, állítja Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület (BLTE) elnöke.

Marton Attila

Szanyi Szilvia elmondta, a Parti sétány projekt fenntartási idejére, vagyis 2020-ig tagnak kell lennie az önkormányzatnak a helyi TDM szervezetben – vagyis az egyesületben – pályázati feltételként ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetnie a támogatásként megítélt 450 millió forintot, ám az idei évre még nincs aláírt megállapodás a felek között, és az önkormányzat nem fizette be az idei tagdíjat. Az elnök emellett azt is elmondta, hogy mintegy 2,9 millió forinttal tartozik a BLTE-nek a város: a 2014. évi egyezség szerint az egyesületnek az előző évi teljes állami támogatás 7,8 millió forint járt volna a várostól tagdíjként, azonban csak hatmillió forintot kaptak meg a hivataltól. A tavalyi idegenforgalmi adóból befolyó összeg ötmillió forint feletti részének nyolcvan százaléka szintén az egyesületet illette volna meg megállapodás szerint, ám hiába folyt be az adónemből 6,4 millió, a nekik járó mintegy 1,05 millió forintot nem kapták meg. Szanyi Szilvia szerint a hiányzó összegek miatt a fizetésképtelenség határán áll az egyesület. Bízik benne, hogy a tárgyalások hamarosan eredményre vezetnek, mert több képviselő is ezt támogatja.

Szanyi Szilvia, a turisztikai egyesület elnöke

Az ügyben megkerestük Marton Béla polgármestert, aki elmondta, a képviselő-testület márciusi ülésén úgy döntött, hogy a költségvetésben az egyesület számára az idei évre betervezett négymillió forint támogatást akkor bocsátja a BLTE rendelkezésére, ha az bemutatja a testületnek, mire költi majd a forrást. - Az együttműködési megállapodást nem köthettük meg, mert a kért dokumentum nem érkezett meg az egyesülettől, fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a pályázati forrás visszafizetési terhének fenyegetésével az egyesület zsarolni kívánja az önkormányzatot, amit az eljáró hatóság elé tártak, és közösen vizsgálják a helyzet kezelését.

Marton Béla polgármester

A 2014-ben megállapított támogatással kapcsolatban a városvezető elmondta, a teljes támogatásért abban az évben nem jelentkezett az egyesület, idén pedig már az önkormányzat nem járult hozzá annak utólagos odaítéléséhez. A tavalyi idegenforgalmi adó ötmillió forint feletti rész nyolcvan százalékának kifizetéséről a testület úgy döntött korábban, hogy a határidőre befizetett adó illeti meg az egyesületet, ami nem érte el a megállapodás szerinti összeget. A testület ennek ellenére kifizetné azt, ha az egyesület bemutatja, mire költötte el tavaly az önkormányzattól kapott közpénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!