Hírek

2015.04.24. 19:14

Négymilliárd a tét - Szeptember óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye

Veszprém - Az ötöslottó e heti főnyereménye 4,1 milliárd forint, ami alig 15 millióval marad el minden idők második legnagyobb főnyereményétől. Tavaly szeptember 13-a óta gyűlik az összeg.

Marton Attila

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint rendkívül népszerű számkombináció például az 1, 2, 3, 4, 5 sorozat, két hete kétezer-ötszáztizennyolcan, míg a múlt héten kétezer-ötszázötvenhárman játszották meg. Kedvelt alakzat a négy sarok és a középső szám (1, 10, 45, 81, 90), amit két hete ezerötszáztizenheten, a múlt héten pedig ezerötszázhetvenketten játszottak meg. Ezekből az adatokból is jól látszik, hogy a két szisztémának fix rajongótábora van, hiszen hétről hétre szinte ugyanannyian játsszák meg, így ha egyszer valamelyik sorozatot sorsolják ki, akkor ennyi felé kellene elosztani a főnyereményt.

A lottónyeremény nem hiba, jóvátétel vagy kiállni való próba, hanem egy abszolút véletlen, vagyis azt kell tudatosítania magában a nyertesnek, hogy csak a szerencsén múlt a sikere, és hogy ez egy soha vissza nem térő lehetőség, amivel joga van élni, mondta érdeklődésünkre Szilágyi Judit klinikai pszichológus. A szakember szerint elsősorban személyiség kérdése, hogy valaki képes-e tudatosítani magában ezt.

Hozzátette, a nyertesnek végig kell gondolnia egy ilyen helyzetben a pénzhez való viszonyát is. Szerinte ilyenkor sokan azért veszítik el a nyereményt néhány hónap leforgása alatt, mert tudat alatt bűntudatot élnek meg, mondván, nem érdemlik meg a pénzt, nem dolgoztak meg érte. Emiatt fordul elő, hogy sokan egy-két éven belül el-ajándékozzák a teljes nyereményt vagy annak nagy részét, míg egy más pénzügyi kultúrával rendelkező országban, például az Egyesült Államokban inkább igyekeznek távlatosan gondolkodni, beosztani és befektetni azt.

Pálman László is bízik a szerencséjében, feladta a szelvényt Fotó: Heffler Péter

A hirtelen jött pénz miatt a lottónyertes élete egyik napról a másikra teljesen megváltozik, ennek következménye lehet, hogy a személyisége átfordul: rideggé, gyanakvóvá és bizalmatlanná válik a környezetével szemben, mert attól tart, hogy aki közeledik hozzá, az csak egy összeget akar kicsalni tőle, ő azonban nem akarja eltékozolni a nyereményét. Az is előfordulhat, hogy a nyertes büszke lesz arra a pozícióra, amit nem egy valós teljesítménnyel ért el.

Bárkiről is legyen szó, akár egy évnek is el kell telnie ahhoz, hogy feldolgozza, hogy ekkora szerencse érte, tette hozzá a pszichológus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!