Hírek

2015.07.28. 11:02

Négy évtized egy helyen - Decrett József-emlékérmet vehetett át az erdésztechnikus Kovács Sándor

Pápa - A magyar erdők érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért Decrett József Emlékéremmel ismerték el Kovács Sándor munkásságát.

Tremmer Tamás

- Nem egyetlen kiemelkedő eseményhez kapcsolódik az elismerés, hanem amit az életem folyamán tettem. Úgy érzem, éppen ezért egyfajta életműdíjnak is felfogható, - fejtette ki lapunknak a díjazott. A Decrett József-emlékérem országos elismerés, éppen ezért rangja van a szakmában. Kovács Sándor hűségével, munkájával rászolgált az elismerésre.

A pápai Bakonyerdő, illetve annak jogelődje volt az egyetlen munkahelye. Már 1967-ben, előgyakorlatosként, az iskola előtt a vállalat sümegi erdészetében dolgozott. 1972. július 17-től alkalmazott, azóta különböző munkakörökben, különböző helyeken, de az állami erdőgazdaság dolgozója.

Hűséges típus, ragaszkodik ahhoz, amit szeret és megszokott. A vezetőitől a több mint négy évtized alatt folyamatos megbecsülést és biztatást kapott, ez arra ösztökélte, hogy helyben maradjon, ne is keressen más munkát.

Kovács Sándor az emlékérmet életműdíjként fogja fel Fotó: Tremmer Tamás

Tősgyökeres sümegiként a sümegi erdészetnél dolgozott, egészen annak megszűnéséig, 2004-ig. Ez volt a leghosszabb állomás az életében. Majd változatlan munkakörben a Bakonyerdő keszthelyi erdészeténél folytatta a munkát. A devecseri erdészetnél a vadászatban töltött öt évet. A terület nem volt idegen számára, hiszen korábban már volt 15 éve, amikor csak a vadászattal foglalkozott. Egy belső erdőgazdasági átszervezés folytán került a pápai erdészethez, amely a végállomás számára, jövőre ugyanis nyugdíjba készül.

Pápán erdőgondnoki munkakörben dolgozik, ami a vadászatban töltött öt év után új kihívás volt számára, főként azért, mert a pápai erdészet szélsőséges természeti viszonyokkal és természeti károkkal sújtott, ahol a mindennapok során meg kell küzdeni ezekkel a gátló tényezőkkel. Az összes rutinja, tapasztalata kellett ahhoz, hogy ezzel megbirkózzon. Szerencsére nagyon jó iskola volt számára a különféle erdészeteknél eltöltött idő. Megjegyezte, ugyanakkor sosem riasztották a kihívások, a munkavégzés során mindig szerette a kísérletezést.

Pályafutása alatt mindig igyekezett jó kapcsolatot kialakítani a kollégáival, vezetőkkel, beosztottak egyaránt, de az erdőgazdaságnak dolgozó vállalkozókkal is. Hitvallása, hogy ez a jó munka alapja, amihez megfelelő hangnemet és stílust kell társítani az eredményes elérése érdekében. Meggyőződése, hogy a jó akár baráti kapcsolat lényegesen segíti a munkavégzést.

Tudatosan készül a nyugdíjas évekre. Ha az állami erdészetnél befejezi a munkát, néhány kisebb magán erdőbirtokosságban folytatja a tevékenységet, csak kisebb volumenben. Azonkívül évtized óta szívesen gyakorolt hobbija a horgászat, a vadászat, így mindkettőre több időt tud áldozni a jövőben.

Kovács Sándor hangsúlyozta, igaz, hogy a díjat ő kapta, de ez akkor is egy közösségben végzett munka eredménye. Éppen ezért köszönettel tartozik volt és jelenlegi kollégáinak, vezetőinek, hogy hagyták, segítették dolgozni.

Az Országos Erdészeti Egyesület a magyar erdőgazdálkodás és az egyesületi célok megvalósítása érdekében önzetlenül munkát végző, kiemelkedő szellemi és gyakorlati eredményeket elérő, maradandó értéket teremtő személyek munkásságának elismerésére alapította a Decrett József-emlékérmet 2006-ban. Az országos díjat azon középfokú erdész végzettségű szakemberek kaphatják meg, akik szakmai tevékenységükkel, az egyesületi életben vállalt aktív szereplésükkel kivívták környezetük elismerését. Évente legfeljebb három személynek adományozható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!