Hírek

2016.07.24. 20:25

Ne ugorjunk fejest! - Hasznos tudnivalók a biztonságos fürdőzésről

Sajnos minden évben adódik tragédia abból a hazai vizeken, hogy az emberek nem figyelnek a biztonságos fürdőzésre, és gyakran felelőtlenek. Erre hívták fel a figyelmet a Balatonalmádi Rendőrkapitányság (BRK) szervezésében a balatonakarattyai Bercsényi strandon szombaton.

Kovács Erika

- Szerencsére sokan érdeklődnek a biztonság iránt - utalt a program népszerűségére Stanka Mária őrnagy, a BRK bűnmegelőzési kiemelt főelőadója, aki öletgazdaként az úgynevezett strand-roadshow-t a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság égisze alatt szervezi, összehangolja egész nyáron a balatoni strandokon. A rendezvényen a rendőrség mellett a társszervek is megjelennek mindenütt, ahogy ez történt a balatonakarattyai standon is, így a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, illetőleg a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata munkatársai.

Illés Zoltán vízi mentő mutatja, hogyan kell végrehajtani az újraélesztést. A tudásra sajnos bármikor szükség lehet a strandokon is
Fotó: Stiger Ádám

A vendégek a helyszíneken többek között közlekedésbiztonsággal kapcsolatos feladatokat, feladványokat oldhatnak meg, és különféle bemutatókat is megtekinthetnek. A bűn- és baleset-megelőzési tanácsok révén pedig arra hívják fel a figyelmet minden alkalommal az előadók, hogy véletlenül se hagyja senki őrizetlenül értékeit, míg úszni, fürödni megy, az autóból pedig érdemes kivenni mindent, ami csábító lehet egy rossz szándékú ember számára. - A legjobb, ha az ember csak azt viszi magával, amire feltétlenül szüksége van - tanácsolta az akarattyai standon Pöttendiné Petruska Csilla százados, a BRK közlekedésrendészeti alosztályvezetője. A századost mindvégig sok gyerek vette körül, aki különféle, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos játékokkal, kirakókkal, kockákkal játszhatott, így észrevétlenül, játékos formában tanulták meg például a biztonságos kerékpáros közlekedés legfőbb szabályait.

A vendégek többnyelvű tájékoztatót is kaptak, de szóban is elmondták nekik a szervezők például azt, hogy felhevült testtel, alkoholosan nem szabad vízbe ugrani. A vízi eszközöket érintő elővigyázatosságot pedig nem győzték hangsúlyozni, sajnos gyakran mennek ezekkel vízre azok is, akik nem tudnak úszni. A vízi mentőktől sokan megtanulták az újraélesztést, amire sajnos bármikor szükség lehet a strandokon is.

A roadshow a következő hétvégén a balatonfűzfői strandra költözik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!