Hírek

2016.10.19. 19:20

Ne pazaroljuk az ételt! - Rengeteg élelmiszert dobunk ki a szemétbe

Az emberiséget érintő egyik legjelentősebb probléma az élelmiszer-pazarlás kérdése. Az Európai Bizottság becslése szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik - mutatott rá Mayer Zseraldina, a pápai Acsády Ignác Szakképző Iskola ökocsoportjának munkáját segítő pedagógus.

Babos Petra

A Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája ökoiskolai programjának keretein belül hasznos információkkal szolgáló rendezvényt tartottak a vendéglátós és szakácstanulók számára az élelmezési világnaphoz kapcsolódóan. Mayer Zseraldina elmondta, fel szeretnék hívni a diákság figyelmét arra, hogy ne dobják ki az ételt, mivel Magyarországon minden tizenegyedik család éhezik. Úgy fogalmazott, manapság az emberiséget érintő egyik legjelentősebb probléma az élelmiszer-pazarlás kérdése. Az Európai Bizottság becslése szerint hazánkban évente kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.

Az élelmezési világnaphoz kapcsolódó programot az Acsády Ignác Szakképző Iskola aulájában tartott ételfesztivál zárta, aminek során a kilencedikes és a végzős diákok által maradék alapanyagokból készített ételkülönlegességeket - például kókuszgolyót és melegszendvicset - bárki megkóstolhatta
Fotó: Babos Petra

Mihali Lilla szakoktató kifejtette, az ENSZ közgyűlése 1992 decemberében a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét. A közgyűlés felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység elleni küzdelemmel kapcsolatos konkrét tevékenységek bemutatására. - Persze mást jelent a mélyszegénység az afrikai Kongóban, és mást egy hátrányos helyzetű magyar kisfaluban. Afrikában a nincstelenségben élő gyermekek fele meghal. Hazánkban nem halnak éhen az emberek, de megalázó helyzeteket kell átélniük az érintetteknek. Itt nem jut számukra mindennap meleg étel, és előfordulhat, hogy hideg vacsora sem kerül az asztalra. Ritkán esznek húst, gyümölcsöt a gyerekek - jegyezte meg a Mihali Lilla. Hozzáfűzte, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a 7 év alatti gyermekek 42 százaléka éhezik. - Ez minőségi éhezést is jelent, tehát a gyermekek nem jutnak hozzá azokhoz az alapvető tápanyagokhoz, amihez a fejlődésük érdekében szükségük lenne - hangsúlyozta a szakoktató, aki beszélt a rendszeres étkezés fontosságáról, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségéről. Emellett többek között kitért a középiskolások helytelen étkezési szokásaira, ki-emelve az energiaitalok fogyasztásának veszélyeit.

A továbbiakban Vándor Zoltánné tapasztalatain keresztül a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a program résztvevői, akik ezt követően Tapolcafőre utaztak, ahol Patyi Attila méhész tartott számukra bemutatót. A rendezvényt a szakképző iskola aulájában tartott ételfesztivál zárta, aminek során a kilencedikes és a végzős diákok által maradék alapanyagokból készített ételkülönlegességeket - például kókuszgolyót és melegszendvicset - bárki megkóstolhatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!