Hírek

2015.12.23. 17:37

Ne hagyjuk, hogy magányosak legyünk!

Örüljünk annak, hogy egészségesek vagyunk, hogy van fedél a fejünk felett, hogy nem éhezünk, hogy nem kell menekülni saját és családunk életéért! Apróságoknak is próbáljunk örülni, segítsünk, akinek lehet, és keressük mások társaságát! – ezt javasolja karácsony apropóján Kardos Kára klinikai szakpszichológus.

Kovács Erika

– Ne higgyük azt, hogy egy drága ajándék, egy fára elrejtett gyémántgyűrű önmagában boldoggá teheti az embert, miként az sem, ha karácsonykor magunkra erőltetjük a szeretetet az ünnepi asztalnál – teszi hozzá a szakpszichológus. Kardos Klára szerint aki egyedül él, nem érdemes azon szomorkodnia, hogy mások mennyivel boldogabbak nála, mert ez egyáltalán nem biztos. Próbáljon meg a mában élni, ne hagyja, hogy lelkére rátelepedjen a múlt, ha az szomorúsággal tölti el, persze az emlékezés, ha az kellemesen érinti, akkor érdemes teret adni neki. A lényeg, hogy ne zuhanjunk állandó rossz hangulatba, saját önsajnálatunkba.

Mint állítja, a szeretetet egész évben érezni, ápolni kell, sajnálatos, hogy sokan ezt karácsonyra összpontosítják. Azt javasolja, hívjuk fel távol élő szeretteinket, barátainkat az interneten, telefonon, és beszélgessünk velük,  illetve véletlenül se mondjuk annak, aki ünnepi találkozóra hív minket, hogy nem akarok zavarni, útban lenni! Másfelől ezt a családtagok – például egy idős ember, szülő esetében – soha ne is higgyék el, és ne hagyják, hogy magányosan töltse hozzátartozójuk az ünnepet!

Sokat adhat az embernek, és nem csak ünnepeken, ha segítünk másoknak, másokon, akár egy tál süteménnyel, akár étellel a rászorultaknak vagy egy állatmenhelynek. Az embert ugyanis ez jó érzéssel tölti el, ami erőt, energiát ad. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a beszélgetés a szomszéddal, ismerőssel, baráttal személyesen vagy telefonon önmagában csodát tehet, nem beszélve egy saját készítésű ajándékról.

– Ne csak ilyenkor jusson eszünkbe, hogy mennyire magányosak vagyunk, hanem egész évben gondoljunk, erre és tegyünk is ellene, ha szükségesnek látjuk! – hangsúlyozza Kardos Klára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!