Hírek

2016.12.03. 12:22

Ne dőljünk be a Facebookos álhirdetéseknek

,,Gratulálunk! Kiválasztottunk, ezért részt vehetsz a nyereményjátékunkban, és szerezhetsz egy nagyértékű ajándékutalványt” – olvasható az álhirdetésének szövegében a közösségi oldalon. Ez a szöveg várja az óvatlan, hiszékeny, tapasztalatlan embereket.

Forgács Ádám

Ha ráklikkelünk a hirdetésre, azután nem várnak tőlünk mást, csak válaszoljunk néhány egyszerű kérdésre. Ekkor már majdnem kezünkben a nyeremény, még egy lépés azonban hátra van, hiszen tíz ismerősünknek el kell küldeni a szuper ajánlatot. Ez már egy kicsit gyanús nemde? Sajnos rengeteg embernek nem. Intő jel lehet, hogy az oldal alján folyamatosan jelennek meg Juditok, Zoltánok, Katák Facebook- profiljai, akik már örömüket fejezik ki a nyeremény kapcsán.

A kitöltés után már kattinthatok is a nyereményért. Nem történt semmi. Hiszen a nyereményjáték egy beugratás. Sőt, az általuk megadott weboldal és a rengeteg elégedett nyertes is kitaláció.

Klausz Melinda közösségimédia-szakértő a téma kapcsán lapunknak elmondta, az álnyereményjátékokat reklámozó csalók a személyes adatainkat szeretnék megszerezni, vagy éppenséggel  lájklopás  van a háttérben. A szakember szerint a legtöbb esetben, mi sodorjuk magunkat ebbe a helyzetbe. Ezért óvatosnak kell lennünk. A probléma ott kezdődik, hogy nem kellő figyelemmel osztunk meg tartalmakat, az emberek alapvetően hiszékenyek. Meggondolatlanul kattintunk rá ismerőseink által  kiposztol érdekes címekre anélkül, hogy tüzetesen megvizsgáltuk volna az adott tartalmat. Holott, a facebookon is bármilyen belinkelésnél megjelenik a forrás, hogy melyik honlapról származik, ebből következtetni tudunk, hogy biztonságos-e a forrás. Ha ez a beágyazás gyanús, egyáltalán nem szabad rákattintani. Általában a 40 év felettieket érinti ez a probléma. Ők az korosztály, akik leggyakrabban kattintnak ezekre a fals, megtévesztő tartalmakra, anélkül, hogy tudatában lennének, mely oldalak biztonságosak – tette hozzá a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!