Hírek

2015.08.10. 10:03

Napló - Szép kertek szavazás 2015

Szavazzon Ön is Veszprém megye legszebb kertjeire!

1. Szimmetrikus és romantikus - B. Hegedűs Piros – Veszprém


B. Hegedűs Piros, veszprémi pályázónk kertjéből gyönyörű panoráma nyílik a Betekints-völgyre. A háziasszony élvezeti kertnek nevezi a gyönyörű birodalmat. Nincs itt semmi különleges növény, csak a klasszikusak. A rengeteg virág között a pünkösdi rózsák gyűjteménye, a sziklakert, a sok rózsa, liliom, nőszirom, lilaakác, orgona és a kis gyümölcsös. Régies kúriakertet szeretett volna létrehozni, ahol mindig virágzik valami.

2. Tavirózsák és gyógyító növények - Kovács Tibor – Halimba


Kovács Tibor halimbai pályázónk feleségével, Arankával és két lányukkal él a szép házban és gondozzák annak gyönyörű udvarát, kertjét. Gyep, gyümölcsös, vetemény, minden van az 1500 négyzetméteres telken. A tó körül díszfák, örökzöldek teszik kellemesebbé a látványt. A gyógynövénykertben például zsálya, menta, citromfű, stevia nő. Utóbbi a nemrégiben felkapott természetes és egészséges, édesítőszerként ugyancsak ismert növény, azonban még nem terjedt el igazán hazánkban.

3. Ahol a gyom is virág - Csajághy Károlyné – Szentgál


A háziasszony keze munkáját dicséri Csajághy Károlyné szentgáli kertje. Éva néni azt mondja, ez egy egyszerű falusi kert, amelyet negyven éve gondoz, de sosem járt nála kertépítő. Az akkoriban ültetett bokrok mára nagyra nőttek, és ami másnak talán gyomnövény, itt az is viríthat. Éva néni szereti a vadpipacsot, a kolléganőjétől kapott illatos jázminbokrot. Sok növényt köszönhet ismerősöknek, másokat a piacon, a virágboltban szerzett be. Előnyben részesíti az évelőket, az öreg szilvafa csonkját virágtartónak és madáretetőnek használja.

4. Bangita és hálás lilaakác - Óvári József és neje, Óvári Gabriella – Csetény


A csetényi Óvári család tagjai akkor kezdtek kertészkedni, amikor a családfő nyugdíjba ment. Azóta a gyümölcsös mellé díszkert került. A feleség, Marika néni szerint a nyári névnapok, születésnapok alkalmával nem kérdés, hogy mi legyen az ajándék: növény, virág. Lányaik mindegyike örökölte a kertészkedés szeretetét. Ők is szépítgetik portáikat, tavat ásnak, édesanyjuk pedig tanácsokkal látja el mindhármukat. A családfő szintén partner a munkákban. Marika néni bevallja, hogy ő szerettette meg vele a virágokat, férje maga ásta ki a tó medrét.

5. Nincs már hova ültetni - Lőrincz László – Balatonfüred


Lőrincz Lászlóék balatonfüredi kertjében szinte mindenütt van valamilyen dísznövény: a fák alatt, a kerítés tövében. Azt sem tudja az ember, hogy merre nézzen, mit csodáljon. A viszonylag kicsi, háromszáz négyzetméteres terület jól beültetett, a barátok szerint botanikus kertnek szintén beillene. A család így szereti, ilyennek, amilyen, és ez a legfontosabb. Hiszen ők ápolják és élvezik előnyeit nap mint nap. A háziasszony dolga itt a locsolás, a férj kertészkedik inkább. Azonban a növények választásában, vásárlásában mindig együtt döntenek.

6. Kéthetente sövényt nyírnak - Szabó Jánosné – Márkó


A Szabó Jánosné márkói pályázónk kertjéről készült fényképeken a legszembetűnőbb a hosszú, szépen nyírt sövény, amely a háziasszony kedvence és büszkesége. Kéthetente gondosan nyírja a házigazda, sok évig tartott a nevelése, amíg szép tömött lett. A háziasszony vallja, hogy hóbortja az angyaltrombiták gyűjtése, amelynek három éve hódol. A fagyérzékeny, de nyaranta nagy bokorrá fejlődő, szép virágokat minden tavasszal kiültetik. A bejáratot a levendulatövek között porcsinrózsák színesítik, élvezve a napsütést. A kis kerti tavat néhány éve készítették, miután valahol láttak hasonlót, és rögtön megtetszett nekik. A házigazda kivitelezését dicséri.

7. Kereszt a kertben - Weis Ferenc és Weisz Ferencné – Magyarpolány


A magyarpolányi Weis Ferenc és felesége, Marika néni kertjének különlegessége a kereszt, amelyet még a háziasszony dédszülei emeltettek. A kertben rengeteg virág nyílik. Kardvirág, dália, sok muskátli virít, mert Marika néni szerint a parasztház jellegű épülethez ez illik. A kerekes kút jó szolgálatot tesz a locsolásnál, eddig még a legnagyobb melegben sem száradt ki. A veteményes kertben hagyma, paradicsom, paprika, uborka, petrezselyem, sárgarépa növekszik, minden, ami csak a konyhára kell.

8. Házilag, de szakszerűen - Szöllősy Tiborné – Veszprém


Szöllősy Tiborné veszprémi pályázónk vallja, hogy a kertészkedés náluk családi vonás, édesanyja és húga szintén sok időt tölt ezzel. Szilviék a kertet maguk alakították ki. Mivel édesanyjuk is mindig kertészkedett, a lányaira átragadt a növények szeretete. Szilviéknél megoszlanak a munkák, a kertészkedés az ő feladata, párja füvet nyír és segít, ahol csak tud. A bokrok, cserjék telepítéséről és helyéről együtt döntenek. A kerti tó a férj keze szakszerű munkáját dicséri, sőt, grillsütőt, kiülőt, faházat is készített a családfő.

9. Amikor kell, a kert az első - Navratyil Zsolt – Zirc


Navratyil Zsolt zirci pályázónk kertje nem mondható nagynak, de annál inkább ügyelnek rá, hogy hangulatos és ápolt legyen. Ennek érdekében a kutyát is úgy nevelték, hogy ne tegyen kárt semmiben a családi ház körül. Csillagfürt, szívvirág, pünkösdi rózsa, fáklyaliliom, harangvirágok fogadják a betérőt az előkertben, ahova nyárra még a kálát is kiültetik. A térkövezett, mulcsozott kis terület gondozottságot sugall, a látványt erősíti a kovácsoltvas kapu. A bejáratot kőoroszlánok vigyázzák, a sziklakertben odaillő növények terjeszkednek. A kerti tó saját kezűleg készült.

10. A komondorok is tiszteletben tartják - Nagy Attila – Zirc


Nagy Attila zirci pályázónk kertjét három nagy komondor és néhány kölyök is vigyázza, mégis rend van. Gyönyörű a pázsit, a házigazda szerint a jó időben bejuttatott megfelelő tápanyagnak köszönhető ez. Nincs elhanyagolva a porta utcai része sem, vallják, hogy mindez heti egyórás munkával szinten tartható. A kertészkedés ugyanis a házigazda régi hobbija. Feldobja, ha lát valahol egy szép kertet, ezért aztán el is végezte az egyetemen a növénytermesztő és növényvédő technológus szakot. A kert telepítésénél az a cél vezérelte a családot, hogy az látványos és szép legyen, ugyanakkor kapjon funkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!