Hírek

2017.06.08. 19:13

Nagy vasúti változások

A nyári szezonban a Balaton északi partján több és korszerűbb vonat közlekedik majd - válaszolta egy olvasói megkeresés nyomán feltett kérdésünkre Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

A kormányinfón beszámolt arról is, hogy a Parlament a jövő héten várhatóan elfogadja a 2018-as költségvetést, és változatlanul éles a véleménykülönbség Brüsszel és a magyar kormány között a bevándorlás kérdésében.

Bár a Parlament előtt a költségvetés, ma már nem ennek vitája uralja a közbeszédet - hangsúlyozta Lázár János. Mint utalt rá, ez nagy változás az 1990 és 2014 közötti időszakhoz képest, ugyanis stabil a gazdaság teljesítménye. A 2018-as költségvetésben a munkavállalók, a családok támogatását és a biztonság garantálását tűzték ki célul. Tájékoztatása szerint 2018-ban a kormány prioritása a teljes foglalkoztatás. Ugyanakkor családbarát Magyarországot szeretnének, csökkentik az adókat és növelik az otthonteremtési összegeket. 2018-tól azt várják, hogy az állam pénzügyei rendben legyenek. Hazánkban költségvetési rend és fegyelem van - hangsúlyozta - , ez is hozzájárul ahhoz, hogy jövőre a GDP növekedése négy százalék fölött tervezhető.

Kifejtette, hogy a kormány az illegális bevándorlás ügyében a viták kiéleződésére számít, az unió Soros György tervének megvalósítását szorgalmazza, amely évi egymillió bevándorló befogadásáról szól. A miniszter hangsúlyozta: ez a nemzeti konzultációra válaszoló 1,7 millió ember számára elfogadhatatlan, és a kormány álláspontja is ez, amihez ragaszkodik. Lázár János elmondta, hogy a júniusi európai miniszterelnöki találkozón a fő kérdés ismét a bevándorlás ügye lesz. Hazánk nem vesz részt a szétosztási mechanizmusban és ebben nincs egyedül - tette hozzá.

Lapunk egy olvasói levél nyomán a balatoni vasúti közlekedés színvonaláról érdeklődött Lázár Jánostól. A zánkai Magyar Márta szerint a gyorsvonati szerelvények elfogadhatóak, de a személyvonatként Tapolca és Székesfehérvár között közlekedő piros motorvonatok helye régen a roncstelepen lenne. A vagonokat csak a piszok tartja össze, a mellékhelyiségek elképesztő állapotúak. Tekintettel arra, hogy a kormány milliárdokat költ a balatoni fejlesztésekre és a vizes világbajnokság füredi versenyeire, sajnálatos a Balaton északi partján közlekedő vonatszerelvények színvonala - írta.

Lázár János elmondta, a jövő hét végétől nagy változást tapasztalhatnak az utasok, lényegesen több és korszerűbb szerelvény közlekedik majd a tó északi partján. A MÁV ilyenkor a Balatonnál folyamatosan cseréli a régi, lestrapált vasúti kocsikat, új vagy felújított szerelvényeket állít üzembe. A vasúttársaság jelenleg ötszáz olyan kocsival rendelkezik, amelyek már megfelelnek a XXI. századi igényeknek. A kormány elkötelezett a kötött pályás közlekedés fejlesztése mellett, erre saját és európai uniós forrásokból a következő időszakban országosan ezermilliárd forintot szán. A tervben szerepel egyebek közt a balatoni körvasút létesítése is. A cél az, hogy az osztrák vasutak színvonalát érjük el - hangsúlyozta Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!