Hírek

2016.09.22. 20:15

Múzeuma nyílt a víziközműnek - Kugler Gyula Pro Meritis-díjat kapott

Veszprém - A víz az élet, a Föld nevű bolygón mindent meghatároz, de fontosságát csak akkor érezzük, ha hiányzik.

Piltman-Horváth Barbara

A veszprémi vízművet 1896. október 1-jén helyezték üzembe, a jeles évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója különleges ajándékot kapott. Porga Gyula, Veszprém megyei jogú város polgármestere beszédében elmondta, nem épületet ünnepelünk, az üzemet és a szolgáltatást működtető embereket kell méltatnunk.

- A társaság jelmondata: A vízkincset nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön! Úgy vélem, nagyapáink büszkék lennének ránk, jól sáfárkodtunk a vízkincsünkkel, és bízom benne, hogy jó példa lesz az unokáink előtt - mondta a polgármester. Porga Gyula meglepetésként Pro Meritis-díjat adott át Kugler Gyula vezérigazgatónak.

Kugler Gyula és Imre Frigyesné leplezte le az emléktáblát. Bolgár Mihálynak elévülhetetlen érdeme van
a megyeszékhelyen a víz- és csatornaszolgáltatás kialakításában Fotó: Pesthy Márton

 

A díjjal azon személyeket tüntetik ki, akik tevékenységükkel Veszprém anyagi, szellemi és művészeti életét gazdagították. A vezérigazgató különleges beszédet tartott, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója irodalmi szemelvényekkel színesítette a veszprémi víziközmű-szolgáltatás kialakulását.

A jeles alkalommal megnyitották a Víziközmű Múzeumot is a viadukt alatt, valamint elhelyezték a Bolgár Mihály-emléktáblát, amit Takáts István veszprémi atya áldott meg. Bolgár Mihálynak elévülhetetlen érdeme van a víz- és csatornaszolgáltatás kialakulásában.

A múzeum a régió vezetékes vízellátással kapcsolatos emlékeinek helytörténeti feldolgozása, megjelenítése, ami már régóta a cég dédelgetett álma volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!