Hírek

2017.02.09. 21:15

Mozgalmas esztendejük volt - Tavaly hét embert sikeresen újraélesztettek a pápai mentők

Pápa - Több mint hatezer vonulással és közel harminc újraélesztéssel eseménydús évet tudhatnak maguk mögött a Pápai Mentőállomás munkatársai.

Meleg Andrea

- A betegszállítás megszűnése óta, amit 2008-tól magánszolgáltatók végeznek az Országos Mentőszolgálat irányításával, továbbra is hasonló számú feladatot látunk el évente - mondta Kürti József, a Pápai Mentőállomás veze-tője. - Négy mentőautóval és 36 kollégámmal összesen 6070 alkalommal vonultunk beteghez a 2016-os évben. Elsősorban belgyógyászati esetekhez hívtak bennünket, de előfordult mérgezés, szülés, stroke, illetve közlekedési baleset is. Mintegy 27 alkalommal élesztettünk újra, ebből hét volt sikeres. Említésre méltó annak a 13 éves kislánynak az esete, aki egy közeli faluban esett össze, és tanárai kezdték meg az újra-élesztését. Bajtársaim rövid időn belül a helyszínre értek, átvették a teendőket, majd kórházba szállították a gyermeket, aki azóta már jól van - fűzte hozzá.

Kürti József, a Pápai Mentőállomás tapasztalt vezetője
Fotó: Meleg Andrea

A Pápai Mentőállomáson napközben négy, éjjel két autó teljesít szolgálatot. A mentők betegszállítást nem, kizárólag úgynevezett mentési készenlétet igénylő őrzött szállítás végeznek. - A mentésirányítás központosítását követően a Veszprémi Mentőállomásra futnak be a riasztások, így ha észlelik, hogy kevés az autónk, akkor segítséget küldenek Veszprémből, Ajkáról vagy Tapolcáról. Természe-tesen ez a segítségnyújtás visszafelé is működik, de a szomszédos megyék is besegítenek egymásnak, ha szükséges - tudtuk meg Kürtitől.

A Pápai Menőállomás 2006-ban költözött a jelenlegi helyére, ahol a kor elvárásainak megfelelő körülmények között tudják végezni munkájukat az ott dolgozók. A fejlesztések folyamatosak. - A számítógépes adatrögzítés hamarosan a mentőautókban is kiváltja a papíralapú dokumentációt, ez is gyorsítja a munkánkat. A menetlevél és az esetlapok kitöltése időigényes, de elengedhetetlen. Ugyanis az utóbbi másolatát kapja meg a kórház a betegát-adáskor - mutatott rá a mentőállomás-vezető.

Mint mondta, kollégáival együtt tavaly többször is tartottak ingyenes újraélesztési tanfolyamokat Pápán és környékén. Elsősorban önkormányzatok, iskolák dolgozóinak vagy különféle klubokban. Szinte minden hétre jutott egy. - A lehető legszélesebb körben kellene ismertetni a valóban életmentő elsősegélynyújtást - emelte ki Kürti József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!