Hírek

2016.10.26. 17:34

Mit egyen a gyermek a suliban?

Bizonyára sok szülő fejében motoszkált már a kérdés: vajon csomagoljanak-e élelmet gyermeküknek az iskolában töltött órák idejére, vagy bízzák a feladat megoldását az oktatási intézmény büféjére?

Polgár Bettina

Vikidár Eszter, a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda dietetikusa lapunk megkeresésére kifejtette, megfigyelhető tendencia, hogy a szülők az általános iskola alsó tagozatos diákjainak szinte kivétel nélkül csomagolnak tízórait, aztán ez az arány folyamatosan csökken a középiskola végére. - Természetesen nem szeretnék általánosítani, bizonyára van olyan szülő, aki 12 éven keresztül fáradhatatlanul bepakolja az ételt a gyermekének. Azonban gyakran előfordul, hogy ezt a szokást felváltja a zsebpénz, így a fiatalok az iskolabüfében vagy az iskola melletti boltban vásárolnak tízórait - mutatott rá a dietetikus.

- Míg egy középiskolás, ha megfelelő „mintát" hozott otthonról a táplálkozás terén, már el tudja dönteni, mit vásároljon tízóraira, addig egy alsó tagozatosra nagy hiba rábízni ezt a feladatot. Természetesen egy tizenévesnek is lesznek „gyengébb" pillanatai, amikor elcsábul a büfében vagy a boltban, de mint említettem, ha otthon, illetve korábban megfelelő tízórait adtunk, csomagoltunk a gyermeknek, akkor igénye lesz később is az egészséges, tápláló kisétkezésre. Azonban ha van lehetőségünk, szánjuk rá az időt reggelente, hiszen így talán még van egy kevés ráhatásunk gyermekünk táplálkozására kamaszkorban is - tanácsolja a táplálkozási szakértő.

Kiemelte, 2004-ben egy ajánlás, majd 2006-ban egy új jogszabály született az iskolai büfék egészségesebb kínálatát elősegítve, a közelmúltban pedig a közétkeztetést reformálták meg. - Ha egy iskolában megfelelő a közétkeztetés, illetve a büfék kínálata, az csak megerősítés a gyermekek számára, hogy az oktatási intézményben is azokat az egészséges ételeket találja, amiket már megszokott. Az a fiatal viszont, aki az egészséges táplálkozásról nem kapta meg a szükséges információkat, és ezt a szülők sem tartják fontosnak, őt az iskolabüfé megfelelő kínálata sem fogja eltántorítani attól, hogy esetleg a szomszédos boltban vegye meg a jól megszokott kólát, csipszet, édességet. Ők lesznek azok, akik a menzán félretolják a tányért. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az otthonról hozott táplálkozási szokásoknak, a szülők készségének és tudásának van a legnagyobb szerepe a gyermekek étkezési szokásaiban! A helyzet talán akkor fog óriásit előrehaladni, amikor már a szülők generációja is részt vett az óvodában vagy az iskolában egy komplex egészségfejlesztési programban, ami magában foglalta a testmozgás és az egészséges táplálkozás ismereteit - fogalmazott Vikidár Eszter.

Fotó: Pintér-Papp Eszter

A tapasztalt dietetikus kiemelte, egy alsó tagozatos, hat és tíz év közötti gyermek ízlését még a szülők formálják, tehát nem szabad a fiatalokra bízni a választást. A koncentrációhoz ugyanis elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, így a jó iskolai teljesítményhez ez legalább annyira hozzátartozik, mint a lecke leellenőrzése. - Csomagoljunk ételt a gyermekeinknek, méghozzá változatosan: zöldség és/vagy gyümölcs mindig kerüljön az iskolatáskába. Manapság a péksütemények között is óriási a választék, de részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készülteket, a korpát tartalmazóakat vagy az olajos maggal dúsította-kat. Bizonyára gyakran hallja mindenki ezeket a jó tanácsokat, viszont a magyarázatot annál ritkábban. Az édességek, a finomlisztből készült péksütemények és a cukrozott üdítők drasztikusan megemelik a vércukor szintet, ami kis idő elteltével hirtelen leesik. Szervezetünk egyiket sem viseli jól, a sok rossz hatás közül azonban kiemelném a koncentráció romlását, amely nyilvánvalóan egyáltalán nem előnyös egy iskolás gyermeknél - hangsúlyozta Vikidár Eszter.

Hozzátette, ha magas rosttartalmú ételeket (ilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és az olajos magvak) csomagolunk, akkor a nyersanyagokban megtalálható szénhidrát (azaz cukor) nem fog hirtelen felszívódni a bélrendszerből, hanem csak fokozatosan. Tehát a vércukorszint nem emelkedik drasztikusan, ezáltal nem lesz negatív hatása a koncentrációs képességre, sőt, előnyösen befolyásolja azt.

- Többek között ezért sem javasolt cukros teát vagy üdítőt csomagolni a tízórai mellé, ugyanis oldott állapotban a cukor még gyorsabban szívódik fel. A csapvíz és az ásványvíz a legjobb szomjoltó! Gyakori hiba, hogy a szülők azt gondolják, ha a „gyümölcslé" dobozán mesefigura van - ez igaz más élelmiszerekre is -, akkor kiváló lesz a gyermek számára. A legtöbb esetben ezek ugyanis alacsony gyümölcstartalmúak és még hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Ha gyümölcslevet szeretnénk bepakolni a gyermeknek, mindig 100 százalékos gyümölcstartalmút válasszunk, és semmiképp ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, hiszen a gyümölcsökben megtalálható fruktóz (gyümölcscukor) a belőlük készült levekben is ott lesz. Azonban ezt se adjuk minden nap! - figyelmeztet a dietetikus.

Vikidár Eszter szerint a szülők az általános iskola alsó tagozatos diákjainak szinte kivétel nélkül csomagolnak tízórait
Fotó: Molnár Csaba

Vikidár Eszter aláhúzta, a tej és a tejtermékek nagyon fontos nyersanyagok az ember táplálkozásában, így a gyerekek mindennapi étrendjének részét kell képezniük. - Ezek általában a kalciumtartalmuk miatt vannak kiemelve, azonban sok más értékes ásványi anyagot (magnézium, cink) és vitamint (D, A, B1, B2, B12) is tartalmaznak. Mivel nagy részük hűtést igényel, ezért azt javaslom, hogy a friss tejet, kefirt, joghurtot inkább reggelire, uzsonnára, vacsorára adjuk, ne csomagoljuk el, hiszen 3-4 órát is állhat szobahőmérsékleten az iskolatáskában. Azonban félkemény-, kemény sajtokat nyugodtan tehetünk a szendvicsbe. Az ízesített tej- és túrókészítmények nagy része szintén cukrozott, így csak módjával adjuk! - javasolja a farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa.

- A szendvicsbe tehetünk felvágottakat, de figyeljünk a változatosságra! Ne csak száraz szalámiféléket használjunk, hiszen ezek nagyon magas zsírtartalmúak, hanem soványabbakat is, például csemege karajt, csirke- vagy pulykamell sonkát, gépsonkát. Emellett a szakácskönyvekben és az interneten kiváló szendvicskrém recepteket találhatunk, melyekkel még változatosabbá tehetjük gyermekeink táplálkozását. A zöldségekről soha ne feledkezzünk meg, akár salátalevelet vagy rukkolát is tehetünk a szendvicsbe. Édesség helyett pedig friss gyümölcsöt tegyünk a csomagba! - zárta gondolatit Vikidár Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!