Hírek

2017.01.09. 14:54

Miniszteri kitüntetés az életmentő tanárnak

Nemesszalók – A település karácsonyi ünnepségén Pro Vita díjat adtak át egy nyolcadikos diákon végzett sikeres újraélesztésért a helyi iskola tanárának, négy másik pedagógus pedig önkormányzati elismerésben részesült.

Laskovics Márió

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, szeptember 29-én a Nemesszalóki Általános Iskolában sikeresen élesztettek újra egy tizenhárom éves diákot. Károlyfi Blanka szíve a délutáni kézilabdaedzésen állt le, újraélesztésében az iskola több tanára, dolgozója is részt vett. Nekik, valamint a Pápáról riasztott esetkocsin és a balatonfüredi mentőhelikopteren szolgálatot teljesítő mentősöknek köszönhetően sikerült stabilizálni a Marcalgergelyiben élő kislány állapotát, majd a beteget a veszprémi kórház gyermek-intenzívosztályára szállították. Blanka ma már jól van, azonban a kézilabdával fel kellett hagynia.

Az elsősegélynyújtásban részt vevő tanárok, dolgozók, és Varga Jenő polgármester

December 21-én, a nemesszalóki önkormányzat karácsonyi ünnepsége keretében miniszteri kitüntetést és önkormányzati elismeréseket adtak át az újraélesztésben segédkező tanároknak. Az élet mentésében tanúsított példamutató magatartása elismeréseként Szilágyi Katalin pedagógus részére Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Vita díjat adományozott. Az elsősegélynyújtásban részt vevő tanárok, név szerint Fülöpné Somogyi Krisztina, Kocsi Andrea, Markos László, és Gőgös Éva iskolatitkár önkormányzati elismerésben részesültek – tudtuk meg Varga Jenő polgármestertől.

Szilágyi Katalinnak Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója adja át a Pro Vita díjat

- Kollégák kiabáltak és szóltak nekem, hogy azonnal menjek. Akkor még nem sejtettem, hogy egy halálesettel állok majd szemben – kezdte a szeptember 29-i események felelevenítését Szilágyi Katalin tanárnő. - Markos László testnevelő tanár szétfeszítette Blanka száját, mert először félrenyelésre, nem azonnali szívleállásra gondoltunk. Fülöpné Somogyi Krisztina igazgatóhelyettes mint biológia szakos tanár megállapította, hogy a kislánynak nincs pulzusa. Ezután álltam neki a szívmasszázsnak, amit körülbelül nyolc-tíz percig végeztem. Közben a Pápai Mentőállomás telefonon irányított minket, Kocsi Andrea magyar szakos tanár közvetítésével. Mintegy tíz percet követően Gőgös Éva iskolatitkár vette át tőlem az újraélesztést, és akkor érkeztek meg a mentősök. A szívpumpálás után egy más jellegű nehézség várt rám: osztályfőnökként telefonon értesítenem kellett a kislány édesanyját a történtekről - nyilatkozta az életmentő, testnevelés szakos tanár.

Szilágyi Katalin tanárnő a díj adományozását igazoló oklevéllel

Megtudtuk tőle, hogy Blanka a veszprémi kórházban altatásban, mesterséges kómában volt. Aztán felébresztették, majd a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe szállították, ahol a szívműködését koordináló pacemakert ültettek be neki. Megállapították, hogy hosszú QT-szindrómája van, jelenleg még egy finnországi genetikai vizsgálatra vár a család.

- Két évvel ezelőtt volt iskolánkban egy újraélesztéses tanfolyam, az ott tanultakat próbáltam kamatoztatni. Az életmentés hosszúnak tűnő folyamat volt, nagyon megijedtünk, de hála Istennek, jól alakult. Bár hetekig nyomasztott minket az eset, de örülünk annak, hogy Blanka él, jól van, egészséges, és nem maradt semmiféle neurológiai károsodása, köszönhetően a helytállásunknak és a szakszerű újraélesztésnek. Reménykedünk benne, hogy idővel valamilyen könnyített sportot engedélyeznek majd neki – tette hozzá Szilágyi Katalin, akinek az ünnepségen a Pro Vita díjat a felterjesztője, Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója adta át.

Károlyfi Blanka, Szilágyi Katalin és Egyházi Andrea

- Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) ágazati kitüntetésére azért terjesztettem fel Szilágyi Katalint, mert szakszerű újraélesztésének és a mentősök gyors kiérkezésének köszönhetően megmentették Blanka életét. A történet rendkívüli, a tanárnő úgy érzem, ezért a tettéért elismerést érdemel! Olyan pedagógus, akire nagyon büszkék vagyunk. Személye és cselekedete példa lett a járás intézményeiben, de a településen, a szülők és a diákok is hálásan köszönik a tettét – nyilatkozta Egyházi Andrea tankerületi igazgató. Továbbá a díjjal kapcsolatban elmondta, hogy felterjesztő levéllel fordult az EMMI Köznevelési Államtitkárságára Palkovics László oktatásért felelős államtitkárhoz, és kezdeményezte a Pro Vita díj miniszteri elismerést a tanárnő számára.

Szilágyi Katalin tanárnő a díj adományozását igazoló oklevéllel

- A Pro Vita díj adományozható olyan személynek, aki az élet mentésében kiemelkedő tevékenységet fejtett ki. A díjazott az adományozást igazoló oklevelet kap – tudtuk meg Egyházi Andreától.

- Rendkívül büszke vagyok kollégáimra, arra az összehangolt tevékenységre, ami a mentés során zajlott. Ugyanakkor biztosítottuk a zökkenőmentes délutáni tevékenységeket az iskola többi diákja számára. Közel négy évtizedes pályám során ilyen eset még soha nem történt, de az intézmény felelős vezetőjeként kijelenthetem, hogy munkatársaim az emberi helytállás magas fokáról tettek tanúbizonyságot. Egyházi Andrea pedig végig szívügyének tekintette a sajnálatos esetet, és a kitüntetés adományozásának felterjesztése is az ő indítványozására történt és teljes mértékben az ő hozzáállásának köszönhető – fogalmazott Gátay Endréné iskolaigazgató.

A Szilágyi Katalin tanárnőnek adományozott Pro Vita díj

Szilágyi Katalin és a Nemesszalóki Általános Iskola munkatársai az elismeréseket illetően köszönetüket fejezték ki a mentősöknek, a Pápai Tankerületi Központ igazgatójának, valamint a falu önkormányzatának, képviselőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!