Hírek

2015.06.16. 13:05

Sokan tekernek a főúton a forgalomban, minek a bringaút?

Az egyik oldalon a főút szélén szlalomozó biciklisek a másikon az emiatt állandóan fékezni vagy előzni kényszerülő, káromkodó autósok. A két fél közt a nyári balatoni forgalomban harapódzik el igazán vita. Na, de miért nem használják a bringások a kerékpárutat?

Prevics Éva

Túl szűk vagy rossz minőségű a bringaút, nem lehet rajta elég gyorsan haladni vagy éppen nem arra tart, amerre a kerékpáros menni szeretne. Általában ezeket a kifogásokat említik azok, akik a balatoni forgalomban is a kerékpárút helyett a forgalmas főúton tekernek. Az út szélén haladó bringások azonban nem kis veszélyt jelenthetnek a többi közlekedőre. Egyik olvasónk azért keresett meg bennünket, hogy felháborodásának adjon hangot amiatt, mert zánkai háza közelében, a főúton naponta azt tapasztalja, hogy a kerékpárosok a bringaút mellett néhány méterrel, a főúton tekernek, ahelyett, hogy a biztonságos sávot választanák. Király János a Naplónak azt mondta: autósként is bosszankodik amiatt, hogy az úton egyfolytában kerülgetni kell őket vagy fékezni kell miattuk. A Napló utánajárt milyen szabályok vonatkoznak a kerékpárosokra.

Biciklisek a balatoni forgalomban a 71-es főúton

Ahol a főútvonal mellett kerékpárút halad, a kerékpárosnak kötelező ott közlekednie. Ez alól csupán kerékpáros túrák vagy versenyek esetén adható felmentés, ha erre külön közútkezelői hozzájárulást kapnak a bringások - tájékoztatott Bakler Zoltán a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezető-helyettese. Ha valaki annak ellenére, hogy rendelkezésre áll bringaút, a főúton közlekedik, büntethető. Helyszíni bírságot szabhatnak ki vele szemben, vagy szabálysértési feljelentést is tehetnek ellene.

Király János maga is rendszeresen teker családjával, de mindig a kerékpárutat választja. 
Fotók: Prevics Éva

Emellett a kerékpárosnak lakott területen kívül, éjjel vagy korlátozott látási viszonyok esetén kötelező láthatósági mellényt viselnie.

Fontos tudni, hogy a kerékpárúton legfeljebb 30, gyalogos és kerékpárúton pedig legfeljebb 20 km/h sebességgel lehet haladni.

Egyirányú utcában a forgalommal szemben pedig csak akkor közlekedhet biciklis, ha ezt számára külön tábla engedélyezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!