Hírek

2015.05.18. 17:10

Mindenük leégett, kalákában építi fel a község a házukat

Litér – Tűz van, apa! – ezt kiáltotta torkaszakadtából Kristóf, a fiam. Néhány perc múlva azt láttuk, hogy egy egész élet munkája elégett rövid idő alatt.

Kovács Erika

Ezzel mutat körbe Litéren, egy szép környezetben levő ház udvarán Török Lajos, aki két gyermekét, a 18 éves Kristófot, valamint a 14 éves Rékát egyedül neveli, a harmadik gyermeket, a hét esztendős Lilit pedig elvált feleségével együtt, oly módon, hogy néhány napot tölt egyik, majd ugyanennyi időt a másik szülőnél a kislány. Néhány héttel ezelőtt arra riadtak fel, hogy ég a házuk, amit nagy lemondással, hosszú éveken át felépítettek.

– A bútorok, a háztartási eszközök, minden a lángok martaléka lett, a szemünk előtt semmisült meg az egész vagyonunk – fogalmaz a férfi még mindig szomorúan. Az viszont nagyon jó érzéssel tölti el, hogy a település összefogott értük.

Élelmet, ruhát vittek Török Lajoséknak

Még soha nem segített rajtam senki, egész életemben csak küszködöm és dolgozom keményen, hogy gyermekeimnek mindene meglegyen. Ezekkel a szavakkal érzékelteti Török Lajos azt, hogy mennyire nehéz sora van, és nemrég úgy gondolta, hogy sorsát végképp megpecsételte az április 24-i éjszaka, amikor arra riadt fel a család, hogy ég az otthonuk. Az udvaron, építkezéshez szükséges alapanyagok, téglahalmok, malterosvödrök, sóderhalmok között idézi fel, hogy neki bizony eddig is nagyon kemény volt az élete, számos megpróbáltatáson kellett keresztül mennie. Megviselte az, hogy házassága válással végződött, és a sors úgy hozta, hogy ő neveli a kicsiket – ahogy fogalmaz –, a szeme fényeit, ami nem kis kihívást jelent neki, hiszen mosni, főzni, takarítania kell mindannyiukra, meg vásárolni a ruhákat, ellenőrizni a leckét, egyszóval anyai és apai feladatokat kell ellátni egyszerre, ami bizony nagy kihívást, illetőleg erőpróbát jelent egy férfire nézve. Lajos a tűzeset előtt még Balatonfüreden dolgozott, naponta ingázott is, de munkahely csak ott adódott, nem volt választási lehetősége, ezt kellett tennie.

Családtagok, vállalkozók és önkormányzati képviselők is segítenek Török Lajosnak az építkezésben
Fotó:Penovác Károly

A fia, Kristóf hozzá rohant be április 24-én, nem sokkal éjfél után azzal, hogy hatalmas lángok csaptak fel az épület hátsó részében, a kislány pedig riadtan, kiáltva a nagymamához futott át hogy mama, tűz van, ég a házunk! Balogh Jánosné Annus néni ugyanis fia és unokái otthonától külön álló épületben, ugyanakkor egy udvarban él, és ő is nagyon megrémülten rohant ki a sikítozásra. Annus néni még mindig a történtek hatása alatt áll, ahogy mondja, halálosan megijedt attól, hogy mi lesz szeretteivel, és megrémült arra gondolva, hogy kellő anyagiak híján mi lesz velük ezután? Eddig is összefogva, fiával besegítve nevelték a gyermekeket, akiknek próbáltak mindent megadni, ami csak tőlük tellett.

- Úristen, mi van a gyerekekkel! - így idézi fel a borzalmas éjszakát Lajos. Hozzáteszi, első gondolata természetesen az volt, hogy nem érdekli ha mindene odaveszik, csak a gyerkeknek ne legyen semmi bántódása! Abban, amiben aludtak, kirohantak az udvarra, azonnal hívták a tűzoltókat, akik perceken belül a helyszínre érkeztek és igen nagy erőkkel, megfeszítetten oltották a lángokat, amelyek szerencsére nem terjedtek át a nagymama házára. Apa és gyermekei azóta is ott húzzák meg magukat, amíg a házuk elkészül.

– Ami a tűz után jött, minden képzeletet felülmúlt - jegyezi meg Lajos munkaadójára, Varga Mihályra mutatva, aki Szedlák Attila polgármesterrel együtt még hajnalban a helyszínre ment, hogy lássák, mi történt a családdal, illetve találkozzanak a szerencsétlenül járt apával és gyerekeivel. és kérdezték tőlük, mire van szükségük, miben segíthetnek nekik. Varga Mihály egy helyi murvabánya tulajdonosa, akihez már korábban jelezte Lajos elhelyezkedési szándékát, és a férfi a tűz után munkát adott neki. Ezen túl is segíti a családot, a tűz után hátra maradt törmeléket, hulladékot az önkormányzattal együtt elszállította, aztán besegített az alapanyagvásárlásba is. utóbbiban, illetve az építkezésben mások is részt vesznek, köztük helyi, veszprémi vállalkozók. Még arra is adódott példa, hogy Budapestről kaptak ruhafélét.

Varga Mihály (balról) a tűz után munkát adott Török Lajosnak és segíti a családot. Ami a tűz után jött, az minden képzeletet felülmúlt
Fotó: Nagy Lajos

– Ma is meghatódunk azon, amikor a polgármester felesége a tűz másnapján a lányommal elment ruhát vásárolni saját költségén, illetőleg egy helyi pizzéria ételt küldött nekünk – teszi hozzá az apa. Énrajtam még soha nem segítette senki, el sem hiszem, hogy ennyi jó ember van még a világon! - fogalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!