Hírek

2015.04.02. 13:29

Mindent lát és rögzít az új traffipax

Veszprém - A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság előadásán bemutatták az új traffipaxot is, ami minden szabálysértést észlel.

Heffler Péter

Ahogy fokozatosan jobbra fordul az idő, egyre többen ülnek kerékpárra, motorbiciklire, amivel megnő a balesetveszély is az utakon, ugyanis a legtöbb probléma a kétkerekűek felbukkanásával köthető össze.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szezonnyitó értekezletén éppen ezért a kétkerekű balesetek megelőzése volt az elsődleges téma. Reiter Barnabás közlekedésrendészeti osztályvezető előbb az elmúlt időszak baleseti helyzetéről beszélt, különös tekintettel a kerékpáros- és gyalogosbalesetekre, majd Pintér József főtörzszászlós baleseti helyszínelő egy újfajta baleset megelőzési módszer keretében mutatott be egy videó-összeállítást, melyben kamionok és motorkerékpárok, személyautók vagy éppen buszok és kerékpárok ütköztek. A karambolokról, sérülésekről készült képek megrázóak voltak, amit követően illett az előadás menetébe az új sebességmérő eszköz, a VÉDA nevet viselő közlekedési rendszer bemutatása.

- Jelenleg százhatvan változtatható helyű komplex közlekedési ellenőrzési pontunk van, és folyamatban van további háromszázhat kiépítése, amik fixen telepített ellenőrzőpontokként fognak működni - mondta Reiter Barnabás. - Azért nem csak sebességmérő rendszerről beszélünk, mivel ez csak egy sokadik funkció, amire képes. Használhatjuk arra is, hogy egy járművet rendszám alapján ellenőrizzen, hogy az például ki van-e tiltva a forgalomból, van-e biztosítása, vagy megfigyelhetjük vele a biztonsági öv használatát is, illetve a busz-, leállósáv jogosulatlan igénybevételét, a piros jelzésen és a vasúti átkelőn való áthaladást. Mindezek figyelésére akár hatszáz méter távolságból is lehetőség nyílik. Az Európában egyedülálló rendszer ráadásul teljesen automata, a felvétel elkészítésétől szinte a döntéshozatalig nem szükséges az emberi kéz beavatkozása - tette még hozzá Reiter Barnabás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!