Hírek

2017.08.15. 18:05

A hulladékkommandó küzd az illegális szemét ellen

VESZPRÉM Évente átlagosan 100-150 tonna hulladék kerül illegálisan közterületekre, parkerdőkbe, utcákra, terekre, zöldfelületekre. Ennek begyűjtése és elszállítása tízmilliós költséget jelent éves szinten. Az illegális szemételhelyezés visszaszorítása érdekében hozták létre májusban a hulladékkommandót.

Molnár Sándor

A résztvevők hatáskörének és feladatainak tisztázását követően jó néhány akción van túl a hulladékkommandó, amelyet Veszprém polgármesteri hivatala, a közterület-felügyeleti csoport, a VHK Nonprofit Kft. és a VKSZ Zrt. közösen hívott életre.

Szeptembertől várhatóan a rendőrség is csatlakozik a szervezethez.

Olvasóink is többször adtak hangot lapunkban a megyeszékhelyen tapasztalható illegális hulladéklerakások miatti felháborodásuknak. A szelektív gyűjtőpontokon, a gyűjtők mellé kirakott lom, veszélyes hulladék és egyéb szemét mennyisége néhány helyen már olyan méreteket öltött, hogy az már a jó ízlésű városlakókat is zavarta.

- Ez adott nekünk is legitimációt arra, hogy létrehozzuk a hulladékkommandót, amely a szervezetek összehangolt működése és a lakossági segítség által azóta is hatékonyan látja el feladatát. Megugrott a felderített esetek száma, mostanra ez már körülbelül 50 százalékot jelent. Legtöbbször elegendő figyelmeztetni a hulladék kihelyezőjét, hogy a terület rendezettségét állítsa vissza, ennek elmaradása, illetve a cselekmény megismétlődése esetén a kiszabott bírsággal sikerült eredményt elérni - mondta el Köller Tamás, a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. titkárságvezetője.

A Hérics utcai az egyik neuralgikus pont a városban, ahol időnként megdöbbentő mennyiségű szemetet raknak le illegálisan Fotó: Hulladék Kommandó mobil kamera

A városban vannak neuralgikus pontok, ahol újra és újra tapasztalható a szemét és zöldhulladék lerakása. Többek között ilyen a Hérics utca, a Kiskőrösi ABC környéke vagy a Kádártai buszforduló, illetve van néhány olyan hely, ahol kisebb a mozgás, és nincs annyira szem előtt. Ezeket most és a későbbiekben is kiemelten kezelik, ezeket a járőrök a városban működő térfigyelő rendszerek, rögzített és mobil kamerák segítségével is figyelik. Az elkövetőket tetten érés esetén akár ötvenezer forinttal is megbírságolhatják a kihelyezett hulladék mennyiségének függvényében.

Évente sajnos 100-150 tonna hulladék kerül illegálisan közterületekre, parkerdőkbe, utcákra, terekre, zöldfelületekre. Ennek begyűjtése és elszállítása tízmilliós költséget jelent a város számára. Annak ellenére történik mindez, hogy a lakosok évente egyszer igénybe vehetik a házhoz menő lomtalanítást, és a zöldhulladékot is elszállítja a közszolgáltató a tavaszi és az őszi időszakban is. A hulladékudvar pedig díjmentesen vesz át 22 féle hulladékot. A kommandó létrehozásával azt kívánják elérni, hogy az érintettek hozzáállása változzon meg, mozduljon el a felelős gondolkodás és cselekvés irányába. Legyen világos mindenki számára, hogy megtermelt hulladékáért mindenki saját maga felel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!