Hírek

2016.12.13. 19:18

Minden, ami belőlünk fakad

Tapolca - Valóságos remekműveken dolgozott a napokban négyszázhárom felnőtt és gyerek, akik a mézeskalács verseny és kiállítás anyagát elkészítették.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a különleges tárlat keddi megnyitóján a Hotel Pelionban Barczáné Tóth Boglárka, a versenyt szervező Tamási Áron Művelődési Központ intézményvezetője. Mint elmondta, míg az első kiállításon 23 nevező 27 munkával indult, az idei, ötödik kiállításra 47-en érkeztek 56 művel. Dobó Zoltán polgármester megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy egyre nő a versenyre mézeskalácsot készítők száma.

- Jóval többen vagyunk, mint tavaly, sokkal több a gyerek, az alkotások pedig színesek. Külön kiemelést érdemel közülük a Szent Korona, amely bizonyítja, hogy a magyar néplélek, az, ami bennünk lakozik, olykor testet ölthet. Talán ez a legjobb formája, hogy megmutassuk, mit képzelünk felnőttként, amikor kisgyereknek érezzük magunkat.

 

A tapolcai mézeskalács verseny és kiállítás egyre többeket vonz. A képen a megnyitó résztvevői csodálják a remekműveket, balról Töreky Gréta látható

A mézeskalácsoknak szakrális jelentésük is van, hiszen alapvetően szíveket készítünk ilyenkor és olyan jelképeket, amelyek ránk, magyarokra és a kereszténységre jellemzőek. Csak a képzelet szab határt, vagy az sem, hiszen a koronától a házakon át bármit elkészíthetünk, ami belőlünk fakad – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a találkozás, a meghitt ünneplés és a mézeskalács együttes készítése miatt is fontos a verseny.

Tóth Gyuláné valóságos festményeket készített a versenyre

Hiszen ha közösen adunk és örömet kapunk, annál értékesebb nem lehet semmi a számunkra. A verseny zsűrijében Boronyákné Papp Margit bioméhész, Töreky Pálné cukrászda vezető és Gyevnár Kálmán fazekas, keramikus bírálta a szebbnél szebb mézeskalácsokat. A gyermek egyéni kategória kilenc indulója közül első helyezést Dénes Márk kapott, a gyerek csoportok között az első a révfülöpi általános iskola 4. osztálya lett.

A Szent Korona mézeskalácsból is megformázható, Kovács Pálné készítette

Az egyéni felnőtt kategóriában megosztott első díjat vehetett át Tóth Gyuláné és Kovács Pálné. A középiskola, fiatal felnőtt és családi csoport kategória legjobbja a Széchenyi István Baptista Középiskola lett. A megnyitón Őri Jenő és Román Iván közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!