Hírek

2016.05.21. 18:05

Mentések földi poklokból

Ajka - Ha az ember egyszer belekóstol a mentés és a segítségnyújtás ízébe, nem tudja abbahagyni – utalt elhivatottságára Kulcsár József, a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) Ajkai Csoportjának alapító-vezetője, aki kutyáival számos mentésben-kutatásban vett részt, nemrég egy idős férfit találtak meg.

Kovács Erika

– Még 1978-ban kezdődött minden, amikor általános iskolába jártam. Már úttörőként is vonzott a mentés és az, hogy másoknak segíthessek, így a tűzoltógárdában, majd az ifjú gárdában és a timföldgyárban is önkéntes tűzoltó voltam – idézi fel a kezdeteket József. – Ha az ember egyszer belekóstol a mentés és a segítségnyújtás ízébe, nem tudja abbahagyni – vallja. Meséli tovább, aztán 1994-ben a tragikus szajoli vonatszerencsétlenség után egy tatabányai kutyás barátja megkereste Ajkán, hogy nem érdekelné-e a bányamentő kutyázás, illetve a speciális mentőkutyázás.

– Ő Suta István volt, a barátom, aki az országban elsőként és egyedüliként dolgozott bányamentő kutyásként akkor, Botos Zoltán kiképzőtől pedig megtanultam mindent, amit ma tudok. Ennek a két embernek köszönhetem azt, hogy ma itt tartok – említi példaképeit. Hozzáteszi, 1994-ben az országban az egyik alapító- úttörője lett a mentőkutyás életnek, amit elmondása szerint azóta is hivatásának tekint, jelen van mindenapjaiban, gondolataiban, 22 éve éli így az életét.

Kulcsár József és kutyája, Landon kapcsolata a szereteten, jutalmazáson alapul Fotó: Penovác Károly

– Örömmel tölt el, hogy határon innen és túl is sok esetben nyújthattam segítséget, és mint mentőkutyás a világ számos pontján Magyarország színeiben – mondja eredményes kutatásairól. A KÉA Ajkai Csoportja 2014 szeptemberében jött létre, önkéntes alapon, és csatlakoztak egy olyan alapítványhoz, amely már 12 éve működik Magyarországon. A csoport jelenleg öt tagból áll, kutyásokból, alpinistából, így Molnár Viktória, Szamosfalvi Adrienn Veszprémből, Kraft Hermina alpinista Székesfehérvárról, Weisz Andrea Nóra Ajkáról indul és m

- Érdekes, és nem is hasonlítható máshoz a magunkfajta emberek élete - szögezte le József, hozzátéve: - Az motivál, hogy kutyámmal együtt segítünk, életeket mentünk, vagy adott esetben megtaláljuk az elhunytat, mert vallom, nagyon fontos, hogy az ember méltóképpen búcsúzhasson szerettétől, rokonától. Így nagyon fontosnak tartom a kutatás-keresés eme, bizony igen nehéz, számomra is megrázó területét, feladatát - vallja a legnehezebb, tragikus helyzetekről.

József a legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy nagyon nehéz felkutatni, illetve előteremteni a feltételeket a munkához, és a hozzá hasonlókkal együtt nagyon sokszor saját anyagi forrásaikból finanszírozzák a keresést.

József kutya nélkül elképzelhetetlennek tartja az életét, így a kutatást-keresést is. Mint mondja, gyerekkorától kezdve volt kutyája. Az első mentőkutyája Boby, a német juhász volt, amellyel 10 évet dolgoztak együtt egy magyar speciális mentőcsapatban, és számtalan bevetés, kutatás, keresés, megtalálás, veszélyes helyzet áll mögöttük. - Sajnos 2004-ben itthagyott, de azóta is nagy szeretettel gondolok vissza rá. Boby a miskolci mentőcsapat legendás hírű, Mancs kutyájával együtt kezdte pályafutását.

- Bobyval 1997-ben Olaszországban sárlavinánál, 1998-ban az ausztriai Lassingben bányaomlásnál, 1999-ben egy földrengésnél Kolumbiában, 2000-ben a törökországi földrengésnél dolgoztunk együtt. Egy ausztriai lavinaomlásnál három magyar hegymászót kerestünk, aztán 2001-ben az indiai földrengéshez már indulásra készen álltunk, de több kutató-mentő csoporthoz hasonlóan már nem tudtunk kiutazni, mert karantént rendeltek el, emiatt maradtunk itthon.

József beszél arról is, hogy természetesen a veszélyes helyzetek nem kerülik el, de ez az élete része. Amikor Kolumbiában jártak 1999-ben, a túlélők és a holtak felkutatása közben nappal és éjszaka is voltak még utórengések, és ők ilyen körülmények között is dolgoztak.

A legemlékezetesebb mentése Bobyval a lassingi bányaomláshoz és a kolumbiai földrengéshez fűzi. Kolumbiában több holtat találtak meg Bobyval. A magyar mentőcsapat minden tagját az ottani építőmérnöki kamara tiszteletbeli tagjává fogadta. - Ez nekem is igen nagy megtiszteltetés volt - fogalmaz.

Következő társa Jack, a német juhász keresőkutya volt, amellyel mások mellett egy eltűnt magyarpolányi férfit kutattak fel, aki sajnos holtan került elő.

- 2013 óta van velem Landon, a német juhász kutya, amelyet szintén én képeztem ki, vele először egy ajkai fiú keresésében vettünk részt.

A KÉA ajkai csoportjának egyik legnagyobb sikereként József a Győr-Moson-Sopron megyei töltéstavai keresést említi, ahol egy beteg asz-szony felkutatásában csatlakoztak több más kutató csoporthoz. Itt a koordinálási feladatokat a rendőrség a kezébe adta, ami nagy felelősséget jelentett. A nap végére siker koronázta a munkát, az 52 éves asszonyt élve találták meg. - Igazi csapatmunka volt, és nagyon emlékezetes.

Kulcsár József sikeres kutatásai közül kiemelte a nemrég eltűnt várpalotai férfi megtalálását, akit a riasztást követő egy órán belül épségben és egészségben talált meg Landonnal Ajka belvárosában. A keresett férfit a kapott fénykép alapján azonosította, értesítette a rendőrséget, és a férfi a családja legnagyobb örömére nemsokára otthon volt.

József mindegyik kutyáját saját maga képezi ki. A köztük levő sikeres együttműködésről, az összhangról kifejti, nem más, mint egy hagyományos kiképzési módszer, ami a szereteten, jutalmazáson alapul. A siker titkának nevezi továbbá, hogy a feladatra alkalmas kutyát válasszon az ember, mellyel aztán mindennap foglalkozni kell. - Landonnal mi együtt lélegzünk - hozzáfűzve, a kutatásnak, keresésnek az elszántságon, az elhivatottságon és a segíteni akaráson kívül legfontosabb feltétele az ember leghűségesebb társa, a kutya.

József szerint a siker meghatározója természetesen mások mellett a rendőrséggel, illetve a többi kutató-mentő csapattal, valamint a munkában részt vevőkkel az összhangon alapuló, tökéletes együttműködés.

Az embernek a legnagyobb elismerés az eredmény, a felkutatás, a megtalálás - jegyzi meg. Nem titkolja, az jó érzés, ha ezt mások is elismerik, észreveszik, így 2016 áprilisában az emelt szintű nemzetközi mentőkutyás vizsga-versenyen a KÉA vezetésétől két évtizedes munkájáért és a kitartásáért díszoklevelet kapott. - Büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen kiváló csapatnak lehetek a tagja, illetőleg vezetője, mint a KÉA Ajkai Csoportja - hangsúlyozza József, aki, amikor nem kutat és keres, asztalosipari-építőipari területen dolgozik. Nagyobbik fia, úgy tűnik, követi édesapja példáját, szintén foglalkozik kutyakiképzéssel. Kulcsár József azt külön szerencsének tartja, hogy családja támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!