Hírek

2016.05.25. 13:54

Milliókért adta le a lopott és beolvasztott ólomsöréteket

Több tonna ólomsörétet lopott el egy lőszergyártótól, majd olvasztott be és értékesített egy férfi, akit tettéért a bíróság két év börtönre ítélt.

Marton Attila

Az ügy elsőrendű vádlottja, a harminckét éves litéri K. Csaba összesen kilencezer kilogramm, mintegy 4,8 millió forint értékű ólomsörétet lopott el 2012 szeptembere és decembere között egy balatonfűzfői lőszergyártó telephelyéről. A söréteket egy közeli, használaton kívüli bányában gyűjtötte, majd olvasztotta meg egy üstben. Az ólmot később egy siófoki és egy várpalotai fémátvevő telepen adta el több részletben. Annak érdekében, hogy ne keverje magát gyanúba, előfordult, hogy kisebb összegekért cserébe másokat kért meg az ólom eladására. Legtöbbször az ügy másodrendű vádlottja, a negyvenegy éves, K. Csabával egy háztartásban élő T. László segített neki, akinek tudnia kellett, hogy bűncselekmény nyomán került a fiatalember birtokába ekkora mennyiségű ólom. T. László 3400 kilogramm ólmot értékesített több mint egymillió forintért, a bevételen ismeretlen arányban osztoztak meg.

Az elsőrendű vádlottat két év börtönre ítélte folytatólagosan elkövetett lopás és hamis magánokirat felhasználása miatt az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság, míg T. Lászlóra folytatólagosan elkövetett orgazdaság bűntette és magánokirat-hamisítás miatt egy év nyolc hónap börtönt szabtak ki. Az eladásokban segédkező harmad- és ötödrendű vádlottakat közérdekű munkára kötelezték, a negyedrendű vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az első és másodrendű vádlott fellebbezett a döntés ellen, a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék azonban helybenhagyta az ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!