Hírek

2017.03.28. 20:35

Milliárdokat fordíthatnak a közutakra a megyében

A fejlesztésre fordítható összesen mintegy 7,5 milliárd forintból 65 kilométernyi közút felújításával lehet számolni megyénkben.

Őrsi Ágnes

- Az aktuális uniós fejlesztési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Prog-ram (TOP) címet viselő fejezetéhez eddig tizenegyezer pályázat érkezett, amelyek közül a két egymástól független pályázati értékelő csoport több mint kilencezret már elbírált - hallottuk tegnap a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, megyei fejlesztési biztos és Fenyvesi Zoltán, a megyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke a Veszprém megyei közútfejlesztésekről tájékoztatott, hiszen a meg-ítélt források ismeretében már tudni lehet, hogy a fejlesztésre idén fordítható összesen mintegy 7,5 milliárd forintból 65 kilométernyi közút felújításával lehet számolni, ami egyaránt javítja a közlekedési feltételeket, és általa a közlekedők hangulatát is.Ahogy az államtitkár fogalmazott: az idei program a tavalyi, mintegy 35 kilométeres útfelújítás folytatása azzal, hogy idén a közútrendszer alsóbbrendű részei kerülnek sorra, többnyire településekre vezető bekötőutak.

Idén megújul például a Bakonyszentkirálynál kimaradt útszakasz, a Nagygyimót-Dáka, illetve Pápa-Dáka közöt- ti szakasz, a cseszneki, az olaszfalui vagy a bakonykoppányi bekötőút. Ha hozzávesszük, hogy elkészülhet a Szentkirályszabadja-Balaton-almádi-Megye-hegy szakasz, a Sümegnél és Nagyvázsonynál felújítandó közútrész, azt látjuk - ahogyan a sajtótájékoztatón térképen is bemutatták -, hogy a megye minden részét érinti a program, kivéve a középső részt, amelyet a 8-as főút további fejlesztési lehetőségei határoznak meg, lehetőség szerint hazai forrásból. Jó hír, hogy amennyiben így folytatódnak a Várpalotát elkerülő út munkálatai, a beruházás az év végére befejeződhet. Várhatóan örömmel veszik majd a közlekedők, ha 2018 végére elkészül az M7-es autópályáig a Balatont elkerülő 710-es út, és a nyári zsúfoltságban nem okoz késedelmet az akarattyai betérő. Az ismertetett felújítások nyár végén, ősz elején kezdődnek, és a tervek szerint ősz végére be is fejeződnek.

Elhangzott még, kormánydöntés született arról, hogy a következő fejlesztési időszakban minden megyei jogú várost össze kell kötni az autópályával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!