Hírek

2015.04.27. 17:33

Mihez kezdjük 4,2 milliárddal? Szakértő válaszol

Múlt héten sem talált gazdára az ötöslottó továbbra is csak hízó főnyereménye. Ezen a héten így már több mint 4,2 milliárd ütheti a markát annak a szerencsésnek, aki mind az öt számot helyesen megtippeli.

Szám Dorottya

Mint arról korábbi lapszámunkban már tájékoztattunk, utánajártunk, mire elég az összeg, hogyan készüljünk fel lelkileg a nyereményre és mit tanácsolnak a befektetési szakértők. Kubicsek Krisztián, a Codex Tőzsdeügynökség munkatársa a felelős vagyonkezelés fontosságára hívja fel a figyelmünket.

- Mindazon túl, hogy egy ilyen nagy összegű nyeremény mérhetetlen nagy szerencse és öröm egyben, a vagyon kezelése, gyarapítása hatalmas felelősséggel jár. A nyertes életének minőségi változásával a vágyak, álmok megvalósítása mellett felmerül az igény a befektetések területén megfelelő tapasztalattal rendelkező szakember tanácsára is – állítja a tőkepiaci tanácsadó.

Először is fontos leszögezni, hogy a vagyon megfelelő diverzifikálása lényeges a portfólió kockázati szintjének csökkentése szempontjából. Vagyis nem ajánlatos a vagyon egészét vagy jelentős hányadát azonos termékbe, azonos piacon, azonos devizában befektetni. A portfólió sokrétű összetétele jelentősen csökkentheti az egyes elemek jellegéből adódó egyedi kockázatokat.

A portfólió egyik fontos eleme az állampapírok csoportja, amely a magyar papírokon túl amerikai és német állampapírok rövid és középtávú összetételéből épülhet fel. Ez mindamellett, hogy majdnem kockázatmentes és garantált hozammal bír, az egyes devizákban történő befektetések árfolyamkockázatát is minimálisra csökkenti. Az állampapírok vásárlása esetén érdemes mérlegelni, hogy milyen távra tervezünk és milyen hozamszinttel lennénk elégedettek.

A tőke egy második jelentős hányadát mindenképpen ingatlanokba érdemes fektetni, lehetőleg olyan területen, melynek értékállósága még a válság idejében is megmutatkozott. Az ingatlanpiac az elemzők szerint emelkedett a mélypontról, így ezen a piacon is értéknövekedés várható a jövőben.

A befektetni kívánt vagyon harmadik fő elemét a spekulatív tőke adhatja, amelyet különböző piacokon és devizákban eltérő kockázatú termékek megfelelően összeválogatott csoportja alkotja. Itt is érdemes a kockázati és hozamszinteknek megfelelően több csoportot meghatározni. Első körben megvételre ajánlottak azok a „blue chip” részvények, amelyek magas piaci kapitalizációval rendelkeznek, működésük, áruk független a politikai és gazdasági érdekcsoportoktól. A tervezhető hozam szempontjából ajánlottak még a piacvezető cégek kötvényei is, amelyek legtöbbször fix futamidővel és kamattal rendelkeznek. A második részt képezhetik a nagyobb árfolyamváltozással rendelkező részvények csoportja. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a nyersanyag piacra is, amely a következő évek meghatározó szereplője lehet.

Kubicsek Krisztián hozzátette, hogy mindez csak egy vázlatos elképzelés az általuk ajánlott befektetések köréről. A portfólió összeállítása közös munka eredménye, amely személyre szabott egyedi kritériumok szerint történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!