Hírek

2016.04.17. 15:41

Miért félünk a rendőrtől?

Izzad a tenyere, ide-oda kapkodja a fejét, és sorolja az indulás előtti kötelező ellenőrzés lépéseit. Ismerős ugye?

Piltman-Horváth Barbara

Mindenkiben végigfut, hogy mindent jól csinál-e, amikor meglátja az autó visszapillantó tükrében a rendőrt. Még ha nem int ki közúti ellenőrzés miatt, folyamatosan figyeljük a tükörben őket, mérsékeljük az egyébként szabályos sebességet és mindenfélét megígérünk, csak most ne állítsanak félre.

De vajon miért van ez az emberek többségében? Miért nem hisszük azt, hogy csak a dolgukat végzik, hogy segíteni akar, nem pedig büntetni?

- Önt ijesztgették kiskorában azzal, hogy ha rosszul viselkedik, elviszi a rendőr? Vagy szólok a rendőr bácsinak és ő majd megbüntet? – válaszolt kérdéssel kérdésemre Szilágy Judit pszichológus. – Sok gyermeket azzal bírnak jó viselkedésre, hogy az egyenruhás férfiak majd megregulázzák őket. Persze később, felnőtt korban realizálódik, hogy ez nem valós fenyegetés, mégis az emberben benne maradhat, hogy valamiért tartania kell tőlük. Régi beidegződés lehet, hogy meg fognak büntetni, ellenőrizni fognak.

A szakember szerint az idősebbek körében befolyása lehet a rendszerváltás előtti indokolatlan ellenőrzéseknek, amikor tényleg volt félnivalójuk az embereknek a hatóságtól.

– A túl sok rossz történet, az ismerős ismerősével megtörtént városi legendák is okai lehetnek a félelemnek. Nem feltétlenül a rendőr ellen irányul, inkább maga a hatóság ellen. Egy arctalan, alaktalan hivatal, ami tud büntetni, ez van az emberekben. Az egyenruha tisztelet parancsol, és a hatalmat képviseli, sokan ezt is ijesztőnek tarthatják, vagy azzal azonosítják, hogy valami baj történt.

Fotó: Penovác Károly

A KRESZ tanfolyamokon belénk sulykolták, hogy mit kell minden egyes elindulás előtt ellenőrizni, a legtöbben, ahogy meglátják a rendőrautót a tükörben, ezeket sorolják. Fejben végigfuttatják a csomagtartón a tekintetüket, megvan-e az izzókészlet, bontatlan-e az egészségügyi csomag és ott van-e még a láthatósági mellény.

- Igyekszem arra nevelni a gyerekeket, hogy a rendőr nem ellenőriz, nem büntet, hanem elsősorban segít. – húzta alá a pszichológus. – Ha valami gond van, elvesznek, vagy bármi problémája adódik, keresse az egyenruhás embert. Ha külföldre megyünk, még otthon megmutatom, hogy milyen uniformist kell keresniük az utcán, gond esetén.

Azoknak a felnőtteknek, akiknél komoly gondot jelent ez az idegesség, a normálisnak mondható mértéken túl izgulnak, teljesen lefagynak a rendőr láttán, azoknak érdemes utánajárni a szakember szerint, hogy mi lehet ennek az oka, milyen múltbéli történés okozhat ekkora félelmet a rendőr láttán.

Nem egyedi eset, ha valaki jobban markolja a kormányt, vagy végig gondolja, hogy biztosan minden izzó égett, amikor elindult otthonról, amikor közúti ellenőrzésre számítunk. Egy bizonyos szintig még egészséges is, de ha túlságosan nagy félelmet kelt, érdemes utánajárnunk, hogy csak a gyerekkori ijesztgetés utóhatása, vagy más, komolyabb indok lehet a háttérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!