Hírek

2016.10.14. 13:49

Mi legyek, ha nagy leszek? – Segítség a pályaválasztáshoz

Pápa - Manapság munkaerőhiánnyal küzdenek a foglalkoztatók Veszprém megyében, ám hiába a regisztrált álláskeresők sokasága, aki nem rendelkezik megfelelő végzettséggel, számára nehézkes az elhelyezkedés.

Polgár Bettina

Ezt a gondolatot Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője hangsúlyozta a pápai sportcsarnokban rendezett pályaválasztási kiállítás megnyitóján. Troják László rámutatott, a foglalkoztatási főosztály részéről minden nap találkoznak olyan álláskeresőkkel, akiknek nehézséget jelent a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés. Mint mondta, a probléma hátterében többek között az áll, hogy sokak nem megfelelő végzettséggel, esetleg elavult szakmával rendelkeznek, így a mostani diákok helyzetének megkönnyítése érdekében minden évben a megye két városában rendeznek pályaválasztási kiállítást.

Fotó: Vallner Bettina

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere az eseményen mondott köszöntőjében kiemelte, a pályaválasztók kezében egy olyan lehetőség, sőt, döntési kötelezettség van, ami meghatározza a jövőjüket.

– Pápán az álláskeresők aránya kicsit több mint 2,5 százalék. Ez körülbelül 570 embert jelent. A munkáltatók által jelzett kereslet azonban a többszöröse ennek, így jól látható, hogy a kereslet és a kínálat nincs összhangban. Ennek a megoldását szeretnénk elősegíteni – hangsúlyozta Unger Tamás.

Az alpolgármester hozzáfűzte, fontos, hogy a fiatalok az érdeklődési körüknek és kompetenciáiknak megfelelően válasszanak képzést, próbálják meg kitalálni, mi vonzó számukra, mi az, amit később el tudnak képzelni munka gyanánt, majd ehhez keressenek egy megfelelő oktatási intézményt.

A rendezvényen összesen 49 kiállító vett részt, köztük 36 oktatási intézmény képviseltette magát, és a megyehatáron túlról is érkeztek iskolák. A pályaválasztási kiállítást zenés-táncos produkciók, valamint szakmai fórumok egyaránt színesítették, emellett az érdeklődők szavazhattak a legérdekesebb pavilonra is. Ezt az elismerést a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!