Hírek

2016.03.21. 14:04

Mi a jó húsvéti sonka elkészítésének titka?

Megyei körkép - A sonka meghatározó része a húsvéti ünnepkörnek, azonban korántsem annyira egyszerű elkészíteni, ahogy azt ránézésre gondolják. Nem mindegy, hogy milyen a sonka, és azt hogyan, mennyi ideig főzzük. A titok a jó alapanyagban és az elkészítésben rejlik.

Tremmer Tamás

Nemzetközileg is általános, a keresztény kultúrkörben elfogadott gasztronómiai szokások közé tartozik a húsvéti sonkafogyasztás: megtörve a böjti szigort, sonka, csülök ilyentájt kerül először az ünnepi asztalokra.

Az éves sonkamennyiség háromnegyedét a húsvéti időszakban értékesítik a boltok. A gyártók, a kereskedők már hetek óta készülnek erre az időszakra. Széles a választék, és hiányra sem kell számítani.

Gyepesi Zsuzsa eladó (Fotó: Penovác Károly)

A sókádak már hetek óta telve vannak, felkészültek a húsvéti szezonra, nyilatkozta lapunknak az egyik mezőgazdasági zrt. elnök-igazgatója, Kozma Sándor. A devecseri húsüzemükben évente 250 mázsa sonkát állítanak elő, aminek több mint egyharmada, 100 mázsa a húsvéti kereslet. Kozma Sándor jelezte, a jó sonka titka a jó alapanyagban van. Ők évi 13000 sertést vágnak, mindegyik saját tartásból származik, a disznókat saját takarmánnyal etetik. Termékeik glutén-, laktóz-, szója- és fehérjepótló-mentesek. A sonkát hagyományos módon, sózással, pácolással készítik, és saját maguk füstölik is.

Ugyancsak a jó minőségű alapanyag fontosságát hangsúlyozta Varga Roland veszprémi séf is. Kifejtette, a hagyományos parasztsonka ugyan drágább, mint a gyorspácolt, de ha abból készül a húsvéti sonka, az íze mindenért kárpótol.

Azt javasolta, a füstölt sonkát annyi óráig főzzük, ahány kiló. A sonka főzését hideg vízben kezdjük, az időt a forrástól számítsuk. Aztán nem lobogó, hanem lassú tűzön főzzük tovább. Ha nagyon sós az alapsonka, váltott alaplében főzzük. Az alaplébe tavaszi zöldfűszereket – rozmaring, kakukkfű, fokhagyma – lehet tenni. Ha a húst az alaplével együtt hűtjük ki, kevésbé szárad ki a külseje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!