Hírek

2017.05.30. 08:00

A kite-szörftől a pad thaiig, avagy a kémiát is lehet utálni

Veszprém - Mindössze egyetlen évet dolgozott eredeti szakmájában, pedagógusként, egykori diákjai mégis a mai napig jól emlékeznek rá. Karizmatikus személyisége, elhivatottsága és az álmai azonban más utakra terelték. Ma minden veszprémi jól ismeri Mészáros Zoltánt, aki vendéglősként nemcsak a kulináris élvezetek jeles képviselője a városban, hanem a minőségi szórakoztatás kultikus figurája is.

B. Virág Rita

Mészáros Zoltán műszaki értelmiségi családból származik, vegyészmérnök szülei példáját követve akár természetes is lehetett volna, hogy ő is erre a pályára lép, ám a Lovassy gimnáziumban majdnem megbukott kémiából. "Utáltam a matematikát, a fizikát, és rettegtem a kémiát. Minden olyan tantárgyat, amelyből a Lovassy legendásan kiemelkedő volt" - idézte fel gimnáziumi éveit, ahol a diákszínjátszó körnek is tagja volt, ott viszont kifejezetten jól érezte magát.

Pécsett folytatta tanulmányait, földrajz-testnevelés, majd angol szakos tanárnak készült.

Az egyetem közben lehetősége adódott, hogy öt hónapot eltöltsön az Egyesült Államokban. Ezek a hónapok aztán különösen inspirálóan hatottak rá.

- Rendkívüli élmények értek a fogyatékos felnőttek táborában, Pennsylvaniában, illetve New York mellett az agresszív színes bőrű gyerekek között. Nagy élettapasztalatot szereztem egy francia étteremben is, ahol mosogatólegényből felküzdöttem magam a szakács mellé segítőnek. És közben beutaztuk a barátommal az államokat. Autózás közben egyre csak ámultunk, két tized megaherzenként jobbnál jobb rádióadókra bukkantunk. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy rádiózni kéne" - mesélte.

A diploma megszerzése után visszatért az államokba, ám 1990 októberében megszületett első gyermeke, Balázs, és akkor végleg hazatért. Angoltanárként helyezkedett el a Rózsa Úti Általános Iskolában. "Életem során egyetlen évig voltam főállású alkalmazott, és egy évig volt hagyományos értelemben vett főnököm, Vándorfiné Fülöp Marika remek vezető volt" - tudtuk meg.

A tanári pályával felhagyva előbb a Veszprém Televíziónál dolgozott, de ekkor már évek óta olthatatlan vágyat érzett egy rádió alapítására. Végül a tévénél több hasonlóan gondolkodó kollégával 1992. szeptember 5-én elindult a Rádió Jam. Itt tizenhárom évet húzott le, s úgy adta át a vállalkozását, hogy akkor már öt rádiót működtettek a régióban.

Ezzel párhuzamosan, 2000-ben megnyitotta éttermét az egykori Pusztay vendéglő helyén, és a fesztivál-szervezésbe, a menedzserkedésbe is belekóstolt.

- Mindenképpen élőzenét szerettem volna az étterembe, méghozzá minőségi zenét. Kisebb jazzkoncerteket szerveztünk, de aztán a 80-90 embert befogadó kerthelyiséget kinőtték ezek az előadások. Először az egyetemi aulába szerveztünk Cotton Club Singers-koncertet, s innen már nem is volt olyan nagy ugrás 2004-től a Veszprémi Ünnepi Játékok, ami ma már a Veszprém Fest nevet viseli.

Közben szoros barátságot kötött Snétberger Ferenccel, hat éven át menedzselte is, és ennek a remek kapcsolatnak eredményeképp alakult meg a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ.

Az idén pedig hatalmas fába vágta fejszéjét, miután Veszprém 2023-ra pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, s ennek a pályázatnak lett a programigazgatója.

"Kifeszítem az időmet, de néha muszáj akarattal kiszakítani magam a hétköznapokból. Könnyen kiéghet, elfáradhat az ember, kötelező néha feltöltődni" - magyarázta.

Nem is hinnénk, de egy igen extrém hobbinak hódol, az idén megtanult kiteszörfözni, régebben, 30 éves koráig windszörfözött. Közben, amikor teheti, teniszezik, snowboardozik és főz.

"Ha elvetődtünk egy-egy távol-keleti országba, akkor szívesen beiratkoztam ott egy néhány napos főzőiskolába. Mindig is izgatott a keleti országok egzotikus ízvilága. Büszke vagyok rá, hogy az étteremben a szakácsok is tőlem tanulták el a legjobb pad thai és nasi goreng receptjét" - mondta.

Saját bevallása szerint imád utazni, de fárasztja, pedig még annyi helyet szeretne felfedezni. És senki ne higgye, hogy Zoltán sosem lankadó személyisége az állandó időhiány és a rengeteg feladat terhe alatt megrogyna. A bor- és a pálinkakészítés tudományában is szeretne elmélyedni, de még sok mindennel szívesen foglalkozna, az életet ugyanis a lehetőségek tárházának tekinti.

"Egyre többször eszembe jut, milyen jó lenne egy facsónakban, a nádas közepén ücsörögni és pecázni. Persze mobiltelefon nélkül. Ott is nagyon jól ellennék" - jegyezte meg eltűnődve, aztán továbbsietett egy újabb megbeszélésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!