Hírek

2016.05.04. 15:04

Mérsékelték a Cozma-ügy hatodrendű vádlottjának büntetését

Veszprém – Felmentették egy rendbeli bűnpártolás alól a Cozma-ügy hatodrendjű vádlottját, miután a perújítást követő eljárásban megállapították, a nő Raffael Sándor élettársa volt a bűntény idején.

Marton Attila

A perújítást a budapesti K. Rózsa Zsanett (korábban G. Péterné) hatodrendű vádlott kezdeményezte arra hivatkozva, hogy az ügyben eljáró bíróságok nem vették figyelembe, hogy a bűntény idején Raffael Sándor élettársa volt. A bíróságnak azért kellett ezt mérlegelnie, mert élettársként a hozzátartozó érdekében elkövetett bűnpártolás bizonyos eseteit nem bünteti a Büntető törvénykönyv (a hatodrendű vádlott az elsőfokú eljárásban barátjaként hivatkozott Raffael Sándorra).

A perújítási kérelmet tavaly a Pécsi Ítélőtábla elfogadta. A Veszprémi Törvényszéken szerdán született ítélet szerint a tanúk nyilatkozatai alapján megállapítható, hogy Raffael Sándor és a nő együtt élt a bűntény idején, valamint olyan érzelmi és gazdasági közösség is fennállt kettejük között, amelyet a Polgári törvénykönyv az élettárs jogi kategóriájától megkövetel, mondta az ítélet indoklásában Varga Gábor, a törvényszék kollégiumvezető bírája.

A nőt az új eljárásban a korábban megítélt két rendbeli bűnpártolás közül a Raffael Sándorra vonatkozó vádban felmentették, és mérsékelték a korábban kiszabott hároméves büntetést két év két hónapra. Az ítélet nem jogerős, az ügyész fellebbezett a döntés ellen.

Az alapügyben hozott ítéleteket a hatodrendű vádlott perújítási eljárása és a mostani ítélet nem érintette. Marian Cozma meggyilkolásáért a Kúria Raffael Sándort és Németh Győzőt 18 évre, Sztojka Ivánt 13 évre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!