Hírek

2012.09.26. 16:05

Merőben szokatlan ötlet - Kompjárat Révfülöp és Badacsony között?

Révfülöp, Badacsony - A Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkársága a napokban vitára bocsátotta a nemzeti hajózási stratégiát.

Győrffy Árpád

Ahogy az alcíme is jelzi - Magyarország és fővárosa a víz felé fordul -, a koncepció elsősorban a Dunával és a fővárossal kapcsolatos lehetőségekkel, tervekkel foglalkozik, de röviden kitér a balatoni helyzetre, tennivalókra is.

Mint írják: a Balatoni Hajózási Zrt. 2000-2001-ben végbement sikeres átalakítása azt eredményezte, hogy ma a legstabilabb és legeredményesebb hazai hajózási vállalatunkká vált. Felismerve azt, hogy a társaságot, amelyik lokális, elsősorban idegenforgalmi és vendéglátó-ipari tevékenységet folytat, a tóparti közösség tudja megfelelő módon üzemeltetni, így egy akkori kormányzati döntés eredményeként többségi önkormányzati tulajdonba került. Optimális elosztású kikötőhálózata jó műszaki állapotban van, köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek és karbantartásnak, hajóparkja azonban fejlesztésre szorul.

A Balatoni Hajózási Zrt. személyhajójáratai - a kompok kivételével - turisztikai célokat szolgálnak, és működési időszakuk megegyezik az idegenforgalmi szezonnal. A közúti közlekedés fontos kapcsoló eleme a Szántód-Tihany kompjárat, ami a jeges időszak kivételével folyamatosan üzemel - fogalmaznak a koncepcióban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szakemberei szerint régóta tervezett és szükséges beruházás lenne egy második kompvonal kiépítése Révfülöp és Badacsony között.

Lapunkban is többször írtunk a Révfülöp és Balatonboglár, valamint a Badacsony és Fonyód között tervezett kompokról, de legjobb tudomásunk szerint eddig sem a régióban, sem az országban nem merült fel, hogy a tó azonos oldalán lévő településeket komppal kössenek össze.



Csütörtökön reggel tudtuk meg, hogy időközben módosították a stratégia tervezetét. Az új szöveg szerint Fonyód és Badacsony között lenne szükséges egy második balatoni kompvonal kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!