Hírek

2016.04.18. 07:02

Mentőben szült meg egy nő (frissítve)

Hétfőn hajnali négy órakor született meg Devecser és Székpuszta között a mentőautóban Orsós Áron, akit a tüskevári mentőállomástól Molnár Gergely mentőápoló, valamint Papp Ottó mentőápoló és gépkocsivezető segített a világra. A baba és édesanyja, Orsolya jól vannak.

Kovács Erika

– Hajnali két órakor éreztem a fájásokat, azonnal szóltam édesanyámnak és mondtam neki, alighanem eljött az idő, indulni kell  a kórházba – idézte fel a történteket a 24 éves pusztamiskei fiatalasszony, Orsós Orsolya, akinek már két kisfia van, a négyéves Rodrigó és a másfél esztendős Szilveszter. A nő édesanyja azonnal hívta is a mentőket, akik néhány perc múlva megérkeztek Tüskevárról, és el is indultak a vajúdó asszonnyal az ajkai kórház felé.

– Alig indultunk el, amikor éreztem, megszületik a kisfiam, aki nagy fájások után hajnali négy órakor megérkezett – mutatott gyönyörű kisfiára a büszke anya a kórházban rokonsága társaságában. – Áron 3350 grammal és 52 centivel jött a világra makkegészségesen – jegyezték meg boldogan Orsolya szülei, Gyöngyi és Sándor. A nagypapa falujukban a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke, és hat gyermeke, négy unokája van.

– Hajnali fél négy előtt néhány perccel érkezett hozzánk a riasztás Pusztamiskéről – utalt az éjszakai eseményekre a a nagyalásonyi Molnár Gergely mentőápoló és a kisberzsenyi Papp Ottó mentőápoló és gépkocsivezető. Elmondták, a mentőautóban aztán felgyorsultak az események, látták, nem jutnak már el a kórházig. Ezért leálltak az útpadkára félrehúzódva Devecser és Székpuszta között, majd villámgyorsan előkerültek a steril eszközök, elvégezték a szükséges vizsgálatokat, és öt perc múlva megszületett a kisfiú épségben, egészségben.

A mentőápolók ellátták az újszülöttet és az anyát is, többek között ellenőrizték a pulzust, vérnyomást, a kicsinél leszívták a nyákot az orrból és a garatból, aztán speciális takaróba tették, majd elindultak velük az ajkai kórházba. – Bizony felemelő érzés volt kezembe venni a kicsit – jegyezte meg Papp Ottó, aki háromgyermekes családapa. A mentőápolók azt is elmondták, a kórházi osztályra való érkezésig ők a felelősek hasonló esetben, a szülés levezetése pedig szaktudásuk része. A mentőautóban való születés nem jellemző, de évente előfordul néhány esetben. Molnár Gergely említett olyan történetet is, amikor a kórházban a lift előtt nem lehetett tovább várni, és ott történt meg a szülés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!