Harley-Davidson Fesztivál - Mennydörgő motorok a Balaton parton - fotókkal

2015. június 13., 22:28 szerző: Kekk Sára, Prevics Éva fotós: Kekk Sára, Szántó Renáta
komment
Motoros felvonulással indult a nap a Balaton-parton, este pedig a fesztivál történetében soha nem látott sztár együttes érkezett Alsóörsre, a svéd EUROPE személyében.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A fesztivál egyik legjobban várt programja, a motoros felvonulás elindult

Mindenkinek a motoron a helye, hogy megmutathassa magát és motorját a világnak, vagy legalábbis a Balaton part mentén nézelődőknek! A felvonuláson több ezer motor ad gázt és veszi birtokba a balatoni országutakat.

Rendőri felvezetéssel hömpölyög a motorosok áradata Csopak, Balatonfüred és Tihany felé. Az út mindkét oldalán bámészkodók ezrei gyönyörködnek a nem mindennapi látványban a majdnem harminc fokos nyári melegben. Rengeteg motoros csatlakozott a szombati felvonuláshoz, a több kilométeres konvoj szó szerint dübörög Balatonfüred irányába.  Szakértő legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy hány fajta és évjáratú, két és háromkerekű gurul az aszfalton.  Vannak, akik sisakban, vannak, akik sisak nélkül, mások maszkos álarcban, karneváli hangulatban vezetik járgányaikat. Láthatunk olyat is, hogy három generáció motorozik egymás mellett, a legfiatalabbat védőbástyaként közrefogva, de van olyan sportmotoros is, aki ronggyá füstölte a hátsó gumiját már a felvonulás elején.

 

 

 

 

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a felvonulás biztosítása érdekében a rendezvény ideje alatt szakaszosan és időszakosan elzárja a járműforgalom elől az Alsóörs (Endrődi utca) – Csopak – Balatonfüred – Tihany – Balatonfüred – Csopak – Paloznak – Lovas – Felsőörs – Balatonalmádi – Alsóörs (Európa Kemping) útvonalon az úttest menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávját.

 

Tűzmegelőzési Bizottság a Harley Fesztiválon

Immáron tizenhatodik alkalommal, június 10-14 között rendezték meg a Harley Davidson Open Road Fesztivált Alsóörsön. A számos színes program közt a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is képviseltette magát.

Sok embert vonz a Balaton, a benzingőz, a motorok, és az esti koncertek. Ezeket a használta ki a Területi Tűzmegelőzési Bizottság, akik preventív előadásokat tartottak az aktuális veszélyeztető tényezőkről.

A balesetek megelőzése, valamint a tűzoltói tevékenység bemutatásán kívül a jelenlévők tájékoztatót hallhattak a szabadtéri égetés új szabályairól, illetve az avartüzek megelőzéséről. Az érdeklődőknek lehetőségük volt egy tesztet kitölteniük, amelyre ha helyes választ adtak, ajándéktárgyakban részesültek.

 

Baleset-megelőzés a Harley-Davidson Fesztiválon

A 16. Harley-Davidson Open Road Motoros Fesztiválon idén is helyet kapott az Országos Baleset-megelőzési Bizottság képviseletében a Veszprém Megyei Baleset-megelőzési Bizottság standja, ahol a szervezők érdekes és mindenképpen hasznos programokkal várják az érdeklődőket. A motorosok közlekedési tesztlapok és keresztrejtvények kitöltésével ellenőrizhetik elméleti ismereteik naprakészségét, valamint „részeg szemüveg” kipróbálásával tapasztalhatják meg az alkohol hatását mozgáskoordinációjukra.

 

Nagy a véradási kedv a fesztiválozók körében

Rátz Viktória pólókat árusít a fesztiválon, szabadidejében pedig eljött vért adni. Minden Harley találkozón meglátogatja a véradó sátrát, de év közben is rendszeres véradó, fontos számára, hogy segíthet másokon.

A fesztiválozók között is sok a visszatérő véradó. A Veszprém megyei vérellátó központ már öt éve kitelepül a Harley találkozóra, hogy véradásra biztassa a motorosokat. Ez egy jó lehetőség a vérellátónak is, hiszen ezeken a nyári nagy rendezvényeket tudják pótolni a szabadságolások miatt elmaradt véradók segítségét. Tavaly és azelőtt két napot maradtak a bulin a vérellátó munkatársai, idén azonban már három napon át várják a fesztiválozókat. 2013-ban és 2014-ben összesen 97-en adtak vért, az idei évben pedig már a második napon 54-nél tart a véradók száma.


Libisch Éva szervező-koordinátor a Naplónak elmondta: ebben az időszakban sok a motoros baleset, ezért arra is szeretnék felhívni a motorosok figyelmét, hogy így akár egy társuk életét is megmenthetik.

Vért 18 és 65 év közöttiek adhatnak, a személyi igazolványuk, TAJ kártyájuk és lakcímkártyájuk bemutatásával.

 

Eljött az idő a Végső Visszaszámlálásra

22:00 órai kezdettel fényárba borult a 16. Open Road Fest nagyszínpada és felcsendült a rock egyik univerzális himnusza, The Final Countdown! A fesztivál történetében soha nem látott sztár együttes érkezett Alsóörsre, a svéd EUROPE személyében, hogy egy felejthetetlen koncerttel ajándékozza meg a közönséget.

A XXI. század legmodernebb fénytechnikájával és egyedülálló díszlettel készült a Harley-Davidson fesztiválra a világhírű svéd együttes, a Europe. A zenekar egyébként is a katartikus élmények zenekara, de különleges showjuk miatt a fesztivál hagyományos nagyszínpadát jócskán át kellett alakítaniuk a szervezőknek, illetve az esemény renoméját tükrözi az is, hogy a zenekar és stábja számára külön bejáratú, extra öltőzőket kellett biztosítani.

A Europe említésére sokak fejében a nyolcvanas évekből ismert jellegzetes fizurák ugranak be. Tény, hogy az első slágereit még a glam rock tombolása idején szerezte az együttes, azonban ők is és a világ is sokat változott azóta. A bandát Joey Tempest és John Norum alapította, akik az éneklés és gitár mellett a dalszövegeket is írták. Hozzájuk csatlakozott a basszusgitáros John Levén, továbbá Mic Michaeli (billentyű, vokál) és Ian Haugland (dob) alkotja még a zenekart. A banda egy hosszabb szünet után a kétezres években tért vissza, és bár a hajalkotásokat elhagyták, a rock maradt. Azóta négy stúdióalbumuk is megjelent, illetve olyan, szintén világhírű bandákkal turnéznak együtt, mint a Deep Purple vagy a Whitesnake.

„Imádunk Magyarországra jönni, és külön megtiszteltetés, hogy a Harley-Davidson által fémjelzett fesztiválon léphetünk fel. Különleges látvánnyal, a legnagyobb szabadtéri fesztiválokat idéző fénytechnikával készülünk, hogy igazán emlékezetes koncertet adhassunk a Balaton partján!" – olvashatóak Joey Tempest szavai az Open Road Fest hivatalos weboldalán. – ­„Most először jövünk az Open Road Fest-re, de mindig is nagy szerelmese voltam a motorozásnak – például az egyik közelmúltban készült klipünk, a Rock the Night is egy ilyen motoros motívumra épül!"

A banda jelenleg a folyamatos turnézás mellett az utolsó simításokat végzi az új albumon, mely összességében a tizedik, visszatérésük óta pedig az ötödik nagylemezük lesz: a „War of Kings" márciusban jelenik meg világszerte. Ebből a terebélyes repertoárból mi fog szólni az Open Road Fest-en? Biztosan felcsendülnek majd a híres Europe dallamok, kezdve a Rock the Night-tól, a Carrie-n át egészen a legújabb számokig.

Kekk Sára, Prevics Éva

2015. június 13., 22:28 szerző: Kekk Sára, Prevics Éva fotós: Kekk Sára, Szántó Renáta

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...