Hírek

2016.09.22. 13:51

„Meneküljetek! - kiáltottunk lányainknak”

Dudar - Pattogó hangot és hatalmas lángokat láttunk éjjel egy óra körül, a szomszéd is kiáltott, hogy tűz van!

Kovács Erika

A feleségemmel együtt rohantunk kifelé, a lányainknak torkunk szakadtából kiáltottunk, hogy meneküljenek ki a házból, idézte fel teljesen kétségbeesve, könnyeivel küszködve a csütörtök hajnali szörnyű tűzesetet Vind István dudari háza udvarán.

Magába roskadva áll az udvaron István, a családfő, felesége Gyöngyi, akit műtöttek a kezével és éppen csütörtökön engedték haza a kórházból, két lányuk, Viktória és Vivien, meg Hektor, a kiskutya, aki az rémes éjszaka óta remegve ül a fűben. -Életünk munkája ment tönkre, a tűz a szemünk előtt szinte percek alatt felzabálta egész életünk munkáját, megtakarítását, sír az asszony az udvaron, ahol szétdobált fekete-üszkös romok, meg sáros-tacsakos nyomok őrzik az éjszakai hatalmas tüzet és az oltást.

 

Az asszony férje hozzáfűzi, tudomása szerint a műhelyben keletkezhetett a tűz valamilyen elektromos zárlat miatt, amitől aztán meggyulladt az egész helyiség, és a tűz azonnal átterjedt a házra is, a fából készült tetőszerkezetre, ahol a lányok laktak.

Ott volt a szobájuk, ruháik, és a tűzben mindenük odaveszett – roskadnak magukba a szülők lányaikkal együtt. Az oltás és a lezuhant törmelékek miatt egész házuk lakhatatlanná vált.

-Annak természetesen örülünk, hogy mindannyian életben vagyunk, de hogyan tovább azt nem tudjuk, teljesen padlóra kerültünk, mondja elcsukló hangon István, aki gépkocsivezetőkét dolgozik, felesége és nagyobbik lánya egy veszprémi gyárban fizikai munkát végez, mindannyian kiskeresetűek.

Elmondják, anyagi okok miatt kellett kölcsönt felvenniük a házra, hogy ki tudjanak alakítani egy külön részt a lányoknak, ezt a munkát is ők maguk, saját kezűleg végezték, hogy minél többet tudjanak megtakarítani, most pedig itt a kiégett ház meg a hitel, kilátástalan helyzetbe kerültek, nem tudják, mi lesz velük és hogyan folytatják az életüket, miből élnek, és egyáltalán mi lesz a helyreállítással? – néz maga elé keserűen a család.

Meghatódva és könnyes szemmel beszélnek arról, hogy Tóth Edina Kitti polgármester azonnal felajánlott nekik egy helybeli önkormányzati lakást, ahová az egész család együtt költözhet, ebédet, és a legszükségesebbekhez gyorssegélyre is kaptak ígéretet. Hogy mire költözhetnek vissza ismét szeretett otthonukba, arra még gondolni sem mernek.

Kapcsolódó cikk:

Riadalom az éjszakában: melléképület és családi ház égett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!