Hírek

2017.01.23. 18:57

Megyénkben is megjelent a madárinfluenza!

Pápa – Madárinfluenza miatt védőkörzeti zárlatot rendelt el a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya Pápa egyes településrészein, valamint öt környékbeli községben.

Polgár Tibor

Az ország más megyéihez hasonlóan Veszprém megyében is megjelent a madárinfluenza, a vírust egy nagyteveli pulykatartó gazdaságban mutatták ki – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében az állat-egészségügyi szolgálat állami kártalanítás mellett megkezdte az állatok leölését az érintett telepen. A nagyteveli megbetegedéseknél is a H5N8 vírustörzset azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

A madárinfluenza helyi megjelenésével kapcsolatban kerestük a Veszprém Megyei Kormányhivatalt, amely azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben, minden kérdésünkkel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz irányítottak minket. A Nébihtől kapott részletes válaszlevélből megtudtuk: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal budapesti laboratóriuma egy nagyteveli hízópulyka-telepen kimutatta a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

A hatályos európai uniós és magyar jogszabályok előírásai szerint magas patogenitású madárinfluenza-fertőzés megerősítése esetén a kitörés körül három kilométeres sugarú védő-, illetve tíz kilométeres sugarú megfigyelési körzetet kell létesíteni, ahol az élő állatok mozgását tekintve különféle korlátozások lépnek életbe. Így a védőkörzet Nagytevel mellett vonatkozik Adásztevelre, Homokbödögére, Ugodra, valamint külterületeinél fogva Bakonyjákóra és Pápára.

Infografika: NÉBIH

A megfigyelési körzetbe tartozik Bakonyjákó, Bakonykoppány, Bakonypölöske, Bakonyszücs, Béb, Csót, Döbrönte, Farkasgyepű, Ganna, Kéttornyúlak, Kup, Nagygyimót, Németbánya, Nóráp, Pápa, Pápakovácsi, Ugod és Vanyola. Az érintett települések listája és térképe egyébként megtalálható a Nébih honlapján.

A védő- és megfigyelési körzeten belül tilos minden baromfi- és tojásszállítás. Bizonyos szállításokra az állategészségügyi hatóság egyedi engedélyt adhat ki, amely különféle vizsgálatokhoz, illetve egyéb feltételekhez kötött. A vírus terjedését minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni – hangsúlyozza levelében a Nébih.

Mint írják, a betegség terjedésének egyik legnagyobb kockázata, hogy a vírus még tünetmentes, egészségesnek látszó, de már fertőzött állatok mozgatásával kerül ki a zárlat alatt álló területről. Kiemelik: az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtett és megtesz ezután is. Ezek közé tartozik például az Országos Főállatorvos által hazánk teljes területén elrendelt kötelező zártan etetés, zártan itatás, valamint a takarmány zártan történő tárolása.

Ezen intézkedések segítik, hogy a házi és a vadon élő madarak ne érintkezzenek egymással. Mind a védő-, mind a megfigyelési körzetből fogékony állatok, állati termékek, ragályfogó anyagok és eszközök kiszállítása tilos. Az állattartóknak kötelezően jelenteniük kell az állatorvosnak, ha állataikon gyanús tüneteket tapasztalnak. Az egyik legfontosabb, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek.

Az általános szabályok közé tartozik többek között, hogy az állattartó telepen rendnek és tisztaságnak kell lennie. Emellett fokozottan ügyelni kell rá, hogy a baromfi ne érintkezhessen a házi víziszárnyasokkal, a vadon élő madarakkal, illetve egyéb háziállatokkal.

A Napló birtokába került a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya által az érintettek számára közreadott, a védőkörzet elrendeléséről szóló határozat, amiben részletesen leírják a védőkörzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra, háztáji udvarokra vonatkozó intézkedéseket.

Ezek alapján a településen, településrészen minden baromfiállományt, illetve egyéb, fogságban tartott szárnyast zártan kell tartani a gazdaság vagy udvar kijelölt épületében. A gazdaságok be- és kijáratánál járművek, valamint személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt, fertőtlenítőszert kell elhelyezni.

A baromfitartó gazdaságokkal érintkezett bármilyen eszközt, járművet haladéktalanul takarítani és fertőtleníteni kell. A gazdaságba be- vagy onnan kilépő személyeknek teljes láb- és kézfertőtlenítést kell elvégezniük a gazdaság bejáratában, míg a gazdaságban való tartózkodáshoz gondoskodniuk kell az öltözetcseréről vagy védőruházat viseléséről.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kapott tájékoztatás szerint a nagyteveli madárinfluenza-kitörés esetén valószínűsíthető a vadmadár eredet. Hozzátették: az ország számos pontjáról küldenek be elhullott vadmadarakat a Nébih budapesti laboratóriumába, és eddig kilenc megyéből – köztük Veszprém megyéből – származó vadmadárból mutatták ki a madárinfluenza vírusát. Kérdésünkre megjegyezték, a madárinfluenza ezen törzse még soha nem okozott emberi megbetegedést.

A Nébihtől megtudtuk azt is, hogy a védőkörzeti zárlatot az állomány felszámolását követő fertőtlenítéstől számított 21 nap elteltével, a megfigyelési zárlatot pedig 30 nap elteltével lehet legkorábban feloldani. – Mivel a nagyteveli telepen még nem történt meg a fertőtlenítés, pontos dátumot jelenleg nem lehet mondani – zárta levelét a hivatal.

Kerestük a nagyteveli pulykatartó gazdaságot, de nem kívántak nyilatkozni, az eljáró hivatalokhoz irányítottak minket. Annyit elárultak, korábban még soha nem fordult elő náluk madárinfluenza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!