Hírek

2016.09.21. 15:45

Varga Mihály szerint is csökkenteni kell a munkáltatók terheit

Veszprém - Ma már kikerülhetetlen, hogy a munkaerőhiányról beszéljünk. Minden szektort érint a takarítónőkön keresztül az operátorokon át a mérnökökig, informatikusokig.

Piltman-Horváth Barbara

Szinte akárkit kérdeztem a munkaerőhiány témában, minden vállalkozó válasza az volt, nehéz versenyezni a külföldi bérekkel, így szinte esélytelenként indulnak a munkavállalókért folytatott harcban. A legtöbben természetesen szívesebben adnának nagyobb munkabért a dolgozóiknak, de egyelőre a szabályozás nem teszi lehetővé.

- Én szeretnék nagyobb fizetést adni a pékjeimnek, de ahhoz vagy nagyon fel kell emelni a kenyér árát, vagy a járulékot csökkenteni, de egyik sem rajtam múlik - mondta az egyik pékség üzletvezetője.

- Nehéz versenyezni a kinti bérekkel, egy előnyünk van csak velük szemben, hogy a családjuk itt van, és sokan nem akarják bevállalni, hogy itthagyják őket akár több hónapra is - mondta Gergely-Simon Krisztina, egy takarító cég ügyvezetője. - Ha kisebbek lennének a járulékok, könnyebben tudnám emelni a fizetéseket.

Magyarországon európai összehasonlításban is alacsony a munkanélküliség, de az adatok
mögött a valóságban már munkaerőhiány áll

Jelenleg a munkavállaló nettó fizetése körülbelül
a duplájába kerül a munkáltatónak.

- Megegyezik a kormány és gazdasági partnereinek nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék; az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet legutóbbi ülését követő sajtótájékoztatón.

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek.

A megoldás kulcsa tehát kirajzolódni látszik, de, hogy mikor kerülhet majd a lakatba, az a jövő zenéje lesz.

Címkék#járulékok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!