Hírek

2016.07.26. 21:20

Megváltozik a nagyszülők szerepe

Veszprém - A nagyszülőket is megáldották az Anna-napi szentmisén a Szent Mihály-bazilikában.

Marton Attila

A Veszprémi Főegyházmegyében két asszonyt tisztelnek védőszentként, Szent Annát és Boldog Gizellát. Az elmúlt években felelevenítették Szent Anna tiszteletét is, az érseki székhelyen minden évben programokkal készülnek az ünnepre. Szent Anna a Veszprémi Főegyházmegye fővédőszentje és a nagyszülők védőszentje.

A nagyszülőket is megáldották az Anna-napi szentmisén. Az elmúlt években felelevenítették Jézus nagyanyja, Szent Anna tiszteletét is Fotó: Nagy Lajos

Július 26-a Szent Anna és Szent Joachim, Jézus nagyszüleinek ünnepnapja. Az Újszövetségben semmilyen utalást nem találunk Szűz Mária szüleire. Tiszteletük forrása az apokrif írások, elsősorban Jakab elő-evangéliuma. Itt olvashatjuk, hogy Mária édesanyját Annának, apját Joachimnak hívták. Anna jelentése: kegyelemmel áldott, Joachimé pedig: Isten megvigasztal. Ünnepük a XII-XIV. században terjedt el Európában, miután a keresztes lovagok visszatértek a Szentföldről.

Az ünnepi alkalommal a bazilika megtelt hívekkel, családokkal, szülőkkel, nagyszülőkkel; hagyományosan az Anna-napi szentmise keretében tartják a nagyszülők megáldását. Márfi Gyula érsek arról beszélt, hogy az Úr Jézus Krisztus teljes jogú emberként bánt a nőkkel, szóba állt a samáriai asszonnyal is. Az Úr Jézus felemelte a nőket, más vallásokban nem jellemző a nők tisztelete. Az érsek emlékeztetett arra, hogy az iszlám vallásban például szó sincs a nők egyenjogúságáról, a nő a férfi tulajdona, akár több feleséget is tarthat. A tipikus női erények - gyengédség, hitvesi és anyai szeretet - csak a kereszténységre jellemzőek. Az egyház megbecsüli és tiszteli az anyaságot, olyan nőkre van szükség, akik vállalják az anyai és a nagyszülői szerepet.

A szentmisén a hívek azért imádkoztak, hogy Szent Anna segítsen küldetésüket betölteni a hitehagyott világban, hitüket megélni és továbbadni szavaikkal, keresztény életükkel.

Megváltozóban van az utóbbi évtizedekben a nagyszülői szerep. A szülők igényt tartanak a nagyszülői kapcsolatra, a nyugdíjkorhatár emelkedésével azonban az első unoka vagy unokák születésekor még legtöbbször dolgozik a nagypapa és a nagymama. A másik változás azzal függ össze, hogy egyre kevesebb gyermek születik, így egyre jobban felértékelődik az unoka szerepe a családokban.

Csonták Ferencné nagymamánál (középen) nyaralnak unokái, Pomper Alexandra, 13 éves (balra) és Pomper Letícia, 10 éves (jobbra). Tegnap Pannonhalmán és Bakonybélben kirándultak, délután pedig a parkban sétáltak, sportoltak. (Fotó: Balogh Ákos)

Nagyon fontosnak tartja a nagyszülő szerepét a családban a veszprémi Csonták Ferencné, aki férjével és unokáival kedden épp kirándulni volt Pannonhalmán és a Bakonyban. Az asszonynak négy unokája közül három lány és egy fiú, a legidősebb tizenhat éves, míg a legkisebb két és fél. Igyekszik minél több időt tölteni az unokáival, nyáron, a szünidő beköszöntével erre több lehetőség nyílik, így ilyenkor nagyobb feladat is hárul a nagyszülőkre. A vakáció idején viszont többször tudnak közös programot szervezni, az unokák ezen a héten a nagyszülőknél vannak. A kirándulások mellett ilyenkor állatkertbe, játszótérre vagy éppen strandra viszik a gyerekeket. Év közben kevesebbszer találkoznak velük, de mindig igyekeznek elérhetők lenni, és amiben tudnak, segítenek. Például, ha kell, vigyáznak a gyerekekre. Csonták Ferencné szerencsésnek tartja magát, mert szófogadók és szorgalmasak az unokái.

Mindig számíthattam az édesanyámra, ha szükség volt rá a gyerekek nevelésében, és én is igyekszem ezt megadni a lányaimnak, mondja a veszprémi Vastag Tiborné. Úgy véli, a nagyszülők részéről ez a hozzáállás a természetes. A nyugdíjas asszonynak összesen öt unokája van, Tatabányán és Pomázon laknak, ám a távolság ellenére, ha úgy adódik és szükség van rá, például betegség esetén, odautazik hozzájuk. Az unokák közül a legidősebb 16 és fél éves, a legkisebb szeptemberben lesz négyéves, a szünidő idején most úgy tudott segíteni a gyermekének, hogy a két legkisebb unoka két hetet töltött a nagymamánál Veszprémben.

A pszichológusok úgy vélekednek, az unokáknak fontos érzelmi támogatást nyújt a nagyszülőkkel való kapcsolat, amelyben a találkozások és a közös élmények a meghatározók, ezért is lényeges, hogy minél több időt töltsenek el közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!