Hírek

2017.05.27. 16:39

Megújult a tanösvény Alsóörsön

Alsóörs - Az amfiteátrumnál felavatták a vöröskő tanösvényt, ami hét táblájával és 850 méteres útvonalával egy újabb élménylehetőség a természetkedvelő családoknak a borúsabb napokra.

Sági Ági

A belső úton Felsőörs felé, a túrázó elmegy az amfiteátrum mellett. A régi vörös homokkő bányaudvar öblét 2000-ben lerézsűzték, és ez a bányászati tájrehabilitáció alakította ki ezt az ókori róma rendezvénytermeire emlékeztető tért.

Fotó: Sági Ági

Ezt a régi bányaudvart kerüli meg az új információs táblákkal ellátott tanösvény. Szombaton Hebling Zsolt polgármester és Korbély Barnabás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság égisze alatt működő Bakony-Balaton Geopak munkatársa vágták át a nemzeti színű szalagot, és adták át hivatalosan is a tanösvényt. Elmondták, hogy a munkákban a legnagyobb szerepet a pénzesgyőri Pangea Egyesület vállalta, az ő képviselőjük az eseményen nem tudott megjelenni. Ők nyertek az FVM zöld forrás pályázatán, és ezt az összeget fordították a felújításra.

Fotó: Sági Ági

Az egyesület tagjai önkéntesként dolgoztak a tanösvényen, helyezték el az új táblákat, rakták rendbe a terület. Az önkormányzat segítette a tagokat szállással és építőanyaggal, a Nemzeti Park munkatársai pedig a táblák szakszerűségéért feleltek. Igyekeztek olyan komplex szemléletű tanösvényt kialakítani, ahol nem csak a terület geológiai értékeiről lehet információt szerezni, de az élő természet, a térség kultúrtörténete, és a tájban élő ember is szerepet kap.

Megtudhatjuk, hogy 250 millió éve, amikor ez a kőzet keletkezett, az akkori tengeri fajok 96 százaléka, a szárazföldi gerincesek 70 százaléka pusztult ki. Hogy a vörös homokkövet apró kvarckristályok építik fel, és ezért ilyen jó építőanyag. Információt kapunk a vöröskő bányászatáról, és hajdani bányászdinasztiákról olvashatunk, melyek a beton elterjedésével lassan eltűntek a vidékről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!