Hírek

2016.01.18. 19:18

Megtizedelt madárállomány - Méreggel öltek ölyvet, hollót, macskabaglyot

Nagydém - Több tucat védett madarat mérgeztek meg a település határában. Az elkövetők célirányosan szárnyasokra „,mentek”.

Tremmer Tamás

Bár a toxikológiai vizsgálat eredményére várni kell, nagy valószínűséggel súlyos mérgezés történt. Erre utal a madarak görcsös testtartása, a csalétkek elszíneződése.

A súlyos természetkárosításról Szinai Péter számolt be. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai-ökológiai szakreferense lapunknak elmondta, vasárnap este civilektől kapták a bejelentést, hogy védett madarak tetemeit találták meg a település határában. Hétfőn természetvédelmi szakemberek, a rendőrség munkatársai siettek a helyszínre. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kiképzett keresőkutyát biztosított számukra, Falco a tetemet és a csalétket is képes volt felkutatni.

Falco egymás után hozta a tetemeket, itt éppen egy hollót talált (Fotó: Szinai Péter)

Szinai Péter arról tájékoztatott, hogy az egész napos munkájuk végeztével milliós érték hevert a lábuk előtt: 23 egerészölyv (természetvédelmi értéke egyedenként 25 000 forint), kilenc holló (természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 forint) és egy macskabagoly (természetvédelmi értéke 50 000 forint) hevert a lábuk előtt! Ezenfelül két róka és egy macska is elpusztult a méregtől.

Az elkövetők célirányosan a madárállományt akarták megtizedelni. A csalétkeket (négy mérgezett fácánt és egy mérgezett házigalambot) nyílt, gyepes területre helyezték ki, ahol a madarak számára mindez csalogató volt, és különben is ott nagy számban fordulnak elő.

Az eset kapcsán természetkárosítás, orvvadászat és talán az állatkínzás is történt, ezért a rendőrség az eljárást megindította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!