Hírek

2015.07.21. 15:47

Megtelt a Balaton - A rekkenő hőség elöl mindenki a vízpartra menekülne

Tarolnak a balatoni szállodák, megleltek a kempingek. Sokan a tenger helyett is a Balatonhoz jöttek idén.

Prevics Éva

Több mint 15 százalékkal nagyobb forgalmat tudhat magáénak az egyik balatonfüredi szálloda a tavalyi év hasonló időszakához képest. Rádóczy Andrea szállodavezető elmondta: példátlan a szezon, hatalmas az érdeklődés, ami egészen szeptember elejéig kitart. A hotel folyamatos telt házzal működik, a kapacitásuk másfélszeresét tudnák értékesíteni, akkora az igény. A balatoni kempingek is nagyon népszerűek a kánikulában. Sok a magyar vendég. A fix szálláshelyeken már telt ház van és a vízparti parcellák is megteltek- mondta Vágó Ágnes pr szakember.

Ki lehet jelenteni, hogy július közepére megtelt Tihany- mondta a Naplónak a település polgármestere. A kisebb szállásadóknál is telt ház van. Tósoki Imre szerint bár Tihany inkább kirándulóhely, nem pedig nyaralóhely, így is sokan sétálnak a legnagyobb kánikulában is a félsziget utcáin. Látszik, hogy a nyaralók pár nap alatt megunják a strandolást és akármilyen meleg is van, felfedezőútra indulnak.

A nyaralók egyre szívesebben választják a Balatont a tengerparti nyaralás helyett, ennek főként az az oka, hogy sokat javult a térségben az ár-érték arány- mondta a Naplónak Balassa Balázs a Balatoni Szövetség elnöke. A nagy forgalom most már nemcsak a hétvégékre jellemző, hanem a hétköznapokra is. A strandoknak is komoly kihasználtsága van, ez pedig nemcsak a jó időnek, hanem az utóbbi évek fejlesztéseinek is köszönhető- tette hozzá. Népszerű az aktív turizmus, látszik, hogy érdemes fesztiválokat szervezni és a sportesemények is vonzzák az érdeklődőket a Balaton-partra. A színvonalas, igényes, de a szezonhoz illő könnyed nyári programokra mindig van igény- ezt mondta Cserép László a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője is. Szerinte ha jó a program és jól van időzítve, akkor szinte biztos a siker. Fontos azonban, hogy egy rendezvényt nem lehet nyáron este hét óra előtt elkezdeni, hiszen az emberek akkor még a strandon vannak vagy épp vacsoráznak. Hozzátette: a balatonfüredi kiállításokra nagyságrendekkel nagyobb érdeklődés mutatkozik idén, mint tavaly, szerinte a turisták láthatóan több pénzt szánnak a tárlatlátogatásokra. Látszik, hogy egyre szívesebben áldoznak a kulturális szolgáltatásokra is a nyaralók.

A Balaton-parton több homokos partszakaszt alakítottak ki, a kisgyerekes családok nagy örömére. (Fotó: Penovác Károly)

Míg az éves turisztikai forgalom húsz százalékát Hévíz, további hatvan százalékát másik tizenegy település adja, addig nyáron ez a különbség eltűnik. Minden balatoni településre egyaránt érkeznek vendégek- mondta Dani Barbara a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda vezetője. Egyre több turista fedezi fel a Káli-medencét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!